Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
離一離題
近排好似真係多左好多option新手,隔離post有d未買過option都照跟,有d仲要大大注跟末日真係好恐怖

同埋好似激走左連J圖都無得睇
leap call嗰個post我都唔太敢推

交完學費最緊要學到野

我follow咗原本條女想睇J圖
無follow,但係耐唔耐會入去碌下睇下有無新圖
大家講緊邊個post呀?
唔好再推喇 就算係呢到LETF好多人淨係知TQQQ跟3x ndx都照跟
多謝
以後會加入開post篇文入面
賭黑絲
感謝
唔信財經台有絲打所以從來無睇過添
其實都係得3張圖
之前喺利率5%定2%時,債券仍然有抗跌力,我認為係因為債券price in聯儲局將會繼續減息救市既預期,利率低咗即債券高咗。利率5%、2%時債券有用,咁債息迫緊0%時呢?聯儲局唔通會步入負利率既階段?
另外因為通脹而加息步幅快過預期、超出經濟能容易接受範圍既話,按我理解股債會同時跌。如果通脹增速唔能夠短時間內平息,會對security market 造成巨大傷害。
呢個係我對TQQQ:TMF組合根本上既擔憂。嚴重通脹會打破長遠必升既假設。(我先假定長遠=10年,我諗唔多人可以SH10年。)
[賭黑絲]個人分享預測,一半唔中出圖找數11
https://lih.kg/2784841

上水,但都係無新圖
今晚大家關注美國核心個人消費支出平減指數(PCE)啦
https://hk.investing.com/economic-calendar/core-pce-price-index-905
得嗰三張圖 仲要有張係偷圖
估唔到我呢個組合開始咗無幾耐,就要面對美國可能出現大通脹
再跌就加倉
危機同機會並存嘅
通脹低過預期就升,高過預期就跌
不過就算跌都唔代表係末日,到時再睇吓點
跌咪繼續入
其實係唔係愈深入價內,愈低槓桿,但就可以做到半價/三分一價買到張call
eg qqq 24年夠期 200 行使價只係203 蚊,比起現價396 買100 股平1 倍左右
出黎效果同正股是唔是差唔多,諗住買一張試吓
利好同時係利淡
如果真係鮑sir話齋,短期黎,好快搞掂,咁到底咪升
不過我都驚驚地,識人做香港既可樂,話個物流嚴重到book到下年2月都無貨櫃用
買股票要分析埋天下大勢,可惜世事瞬息萬變,倒不如以不變應萬變
係呀
你講嗰張delta = 0.934,效果同正股好接近
(delta越接近1就同正股越接近)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞