Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
TQQQ
TECL跑贏TQQQ反而無人問津
Microsoft, Apple嘅比重太大,依兩隻跌嗰陣就仆街
https://www.youtube.com/watch?v=WrlRlfTf-nk

之前睇到一條講解ETF嘅片,我覺得幾易明。

簡單黎講ETF發行商一早已經買好哂D股票,市場買賣嘅係一張代票。

但係LETF 點運作就真係唔識
留名
雖然無開市,但係見到期貨都知道升
邊洗揀
SQQQ 頂盡揸幾日
如果60% TQQQ, 50% TMF, -10% SQQQ, rebalance monthly點睇?
用Portfolio Visualizer試出嚟好似幾好咁
如果回調+ 股債雙殺 ,Margin 要好高喎咁
通常short完扣左保證金之後都冇乜得剩
有d broker係直情唔比你用short出黎舊錢(之前提過short qqq先知)
所以effectively你係將60% TQQQ/40% TMF up leverage到變左70/50
你backtest睇70% TQQQ/50% TMF同 60% TQQQ/50% TMF/-10% SQQQ係完全一樣(因為exposure一樣)
龍市一定比6/4好 但係回調就...
為咗增加個post嘅可讀性,多啲用table去表達資料先

以下係唔同組合2011年1月至2020年12月嘅backtest結果(rebalance quarterly):
長債發揮作用中
最終揀左用3成身家玩LETF
25%tqqq
30%upro
45%tmf

另外7成身家買voo

不過碌到咁上下又要套現做首期
幫屋企人入咗,但係自己無入
今晚又可以早d訓
而家一下轟入又危險,分12期慢慢入嘅話,距離你要用錢有幾耐先
星期一又recover 嫁啦
武肺又出新變種
Type Nu 個名好有滅世feel
我淨係記得前排日本出個RX-93 ν高達模型
要識讀先比買 搞到d大陸排隊黨嬲爆爆

140% QQQ exposure no bond = 1.4 x
建議備註下啲terms點解
同埋有咩用途
Spx跌到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞