Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
老老實實 而家未買tqqq 係咪大熊市先要入多啲貨講緊熊市月供 2次TQQQ
Valuation𠵱家的確係貴
NDX PE 成37
而下年Perception會落亦都係眾所週知

當下年股價跌落嚟甚至要磨返一年
Earning 用一年慢慢磨上嚟
NDX自然PE亦都會落返嚟較合理水平

完全諗唔到點解唔keep住分注入貨
大家做完backtest,都會覺得1929、2000、2008年由高位一直Strong Hold到谷底會好慘。但老老實實,真係爆煲嘅話我唔信大家都SH到谷底。(最近TQQQ由$116升到$178期間竟然都好多人中途走咗

全倉TQQQ巴打2020年8月左右入場,嗰陣TQQQ大約$60左右。而家TQQQ已經$177。如果真係嚟多次股災,TQQQ大跌70%跌到返去$53左右。大多數人嘅做法係睇新聞,憑自己對世界嘅認知去估計今次事件大唔大鑊,然後再決定走唔走。真正唔理會新聞,純粹堅持跟策略嘅人係極少數。

佢依個處境幾幸福,就算TQQQ跌咗70%,佢先啱啱開始輸12%。到時佢先離場都唔算太痛苦。(2020年3月TQQQ都係跌72.8%)

至於股災離場我有兩個準則,下個reply再講。
你買返NVDA未
雖然我自問都鍾意backtest,但係無依個post其他巴打咁重視。因為我知道自己一定唔會跟。

對於股災嗰陣離場,我有兩個準則嘅。
第一個:我自己心目中有一個金額,只要身家高過依個位就可以維持decent嘅生活一段長時間。跌穿依個位我就一定會走。前面有巴打問如果出現十年熊市,不斷溝貨不斷跌點算,我好似係無覆佢嘅。因為溝貨溝到開始影響你嘅生活嗰陣,就應該收手啦。投資應該要生活為先嘅。

第二個:睇新聞,憑自己對世界嘅認知去估計今次事件大唔大鑊,然後再決定走唔走。依個諗法喺第一個post都有講過嘅。
金融海嘯嗰陣,如果去到房利美被接管、雷曼破產、美林證券被收購都仲仍然繼續Strong Hold唔走,我都唔知道應該話係遲鈍定係堅毅。
https://lih.kg/tkokjEX
當然依種time the market嘅做法都唔係完美,遇到2020年3月肯定會喺熔斷嗰陣走咗,跟住一直唔敢入返或者FOMO高追。除非好似1987年股災跌得咁急,否則依兩個準則很大機會可以保持到自己生活過得不錯。
Backtest睇落TQQQ拖TMF/SCO事但一隻 2008 MDD都只係30%到 比2020多小小姐 完全係可承受範圍 就算推到1987開始數都係得2000一次最甘
都係嗰句,認清自己可承受嘅風險,分注入場就得。

你點知幾時先會熊市?

同埋所謂嘅價值投資者其實唔應該買美元計價嘅股票
美國2021年印咗嘅錢係過去咁多年嘅幾倍
美元資產價值完全建構在𠵱啲濫發嘅銀紙上面
美國嚴格上嚟講應該要破產
用美軍去衡量美元既價值算唔算價投
我覺得呢隻嘢喺起基建嘅大環境下應該持有
我諗住遲下會買多啲upro
唔緊要啦
個市升100%
Tqqq就算升250%
都係多過個市升嘅數
250%>100%
小學生都識
十年可能有幾次
巴打 啲人成日用2000 2008年最高位計 係假設咗佢地無溝/撈底/月供 如果keep住月供 08年高位買入嘅tqqq可能要更長時間先返到原本價位 但係底位開始買起嘅tqqq其實拉上補下都係回報高?
會慢慢撥d profit同cash去PTY
收下息 賺下cashflow

酒牙
TQQQ成立至今升咗200倍,只係你第一注唔係太大,之後keep住供嘅話,唔洗計都知道會賺。
但係講真,TQQQ跌咗9成之後再橫行半年嘅話,你仲夠唔夠膽溝先?
btw, 我唔會用「無限溝貨咪無事囉」嚟安慰自己。
依個心態只會麻醉你,令你喺出事嘅時候唔記得撤退。
之前有篇論文做過monte carlo,結果40% TQQQ係最好

TQQQ:TMF 60:40 唔入錢

10年由2000升到上100000
你可以試下rebalance quarterly會賺更多
一般黎講rebalance quarterly既表現都更好
有冇source 想學野
點解呢
如果monthly做但係學之前有巴打咁,如果跌幅去到一定程度就成季都唔賣走upro/tqqq會唔會好d呢
可能同一般升浪長度有關 rebalance太密就食唔到compound effect
quarterly較好一般指靜態rebalance (每幾耐就做一次)
唔可以同動態rebalance直接比較
果邊留比洪巴做backtest會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞