Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
美國佬好無聊? 完全唔回
真係世界末日級別情況我諗唔理三七二十一,一定個個都係用任何手段都要生存香港會亂成點,真係唔知
我大膽預言就算中國向美國宣戰,第二日喺香港生活嘅連登巴打都係繼續返工返學
廢老:習大大耍兩手打撚死哂啲美國佬啦
- 長遠黎講終需回調大家心底都知道 但正如沈大師鳩叫左十幾廿年都未出事 又有邊個講得埋幾時會爆煲?
如果turn out係十年後出事咁係咪十年內都唔應該投資?對於後生仔黎講20-30歲就得一次 權衡得失之下我覺得適當使用LETF冇問題
件事發生係幾耐之後亦都影響股價本身 PE40->60->30不必然代表股價下跌 甚至可以最尾係升既

- 呢到大部分人都唔會全倉TQQQ而會用1x equity/其他野對沖 所以TQQQ一路升意味住更多錢可以轉往低風險產品入面
backtest某程度上反映到唔同portfolio係唔同情況下既回調幅度 只要你anticipate既scenario入面既風險係承受範圍之內就冇問題

- 「30至60中間既升幅除咗持有時既快感,對大家有咩意義?」
最大既分別就係你多左個選擇
你係任何一個時間點都可以選擇cash out 收手離場又好 買樓退休又好
冇話一定要落番去先埋單 何況有做rebalancing既portfolio根本就一路cash out緊

唔太覺得會發生熱戰既機會
而且台灣太近支共,一打熱戰無錯支共會有優勢,但係變相係一輸好易本土都奶野
2邊都知一打果場就唔輸得,一輸個政權好快會收皮,推演落去係2邊都為左唔輸互射核武變左無贏家
而家呢個狀態我認為唔開戰係2邊既nash equilibrium
納指又出細棍
其實你要講估值既,而家股票對commodity 係超貴,咁你去買commodity 咪得

其實要睇個市危唔危險,睇market breadth 可能重好

跟你一樣睇法 所以我唔會再預測市場

所以武肺後從來未做過清倉派,只有加加減減
適度cash out 持盈保泰 sig line呢個方法就有呢個諗法

好似全倉教主所講,贏縮,輸谷個道理一樣

巴打係講得岩,PE 40唔賣TQQQ, 50唔賣, 60唔賣,咁喺60爆煲急速回落30水平左右既話,30至60中間既升幅除咗持有時既快感,對大家有咩意義? 

我一路利用信號線方法係40,50,60 逐步cash out,.係回到30時買,豈不快哉?

打法係唔同但跟out巴思路一樣
我睇法係唔好諗太多,永遠兩手準備,投資要一直在場 智者千慮 必有一失

我睇Christopher Nolan套Interstellar學識Murphy's Law,任何事都會比係預期長,Anything that can go wrong will go wrong

結果美股牛足11年,邊個知,所有專家既意見只係50%準確

咁倒不如永遠兩手準備 只對股價做反應 利用一個岩自己既方法 做到高則減,低則加

諾貝爾獎得主Daniel Kahneman快思慢想,講,聰明既人會清楚知道自己永遠無法預測未來

清倉派以為自己轉身快,可能反而輸得最傻
不過油既供需比20年前favor美國好多
能源方面多左天然氣綠能 又有頁岩油備而不用
我長遠都睇淡油價(用SCO) 況且最近8x都算高位
btw, 靈源巴打講貴金屬而唔係講黃金,我估你除咗黃金之外,可能想買埋白銀?

以前睇過篇文解釋點解睇淡白銀,可以參考吓:
http://decky88888888.blogspot.com/2020/07/blog-post_23.html
講真 我樂觀咁覺得就算中美熱戰(先唔計核彈) 隨之而來嘅軍備競賽都會帶動納指牛落去 尤其美國狂推緊宇宙科技
但宇宙科技其實未到實用階段 現階段影響有限
軍工聽落好屈機但軍工成份較重既公司(LMT BA etc)其實唔係好大(比起科企巨頭)
當然你可以話而家越黎越多contract包左比MSFT GOOG呢d巨企
關係一直惡劣但仲未打,先需要軍備競賽
一旦開戰,然後中國極速打輸就無咩好競賽
丁蟹賭輸波斯灣戰爭
NVDA
銀喺高通脹時期有超越金既表現(1970s),但風險好大(e.g. 2011高位接貨),金穩陣得多。打個比喻,金係QQQ,銀係QQQ既永續call option,金唔大升,銀就無出頭之日。所以我一般介紹買金就ok。銀價高低,可以從金價高低同gold silver price ratio判斷。銀連上世紀1970s 40蚊高位都未重返,我覺得喺將來有一定投資潛力,但真係要睇個人考慮。
噚晚瞓覺前見玩緊燈掣 多手set咗TQQQ 169止蝕盤諗住cash out少少

點知起身見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞