Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
我睇至少落到15150 tim
加上事實上估值係貴
啲大企業下年增長係會放緩
但係分注入你心理壓力自然細 唔好瞓身

我鍾意time the market (睇)
但Buy action 就要無視個market
唔好諗住可以預測未來
應該plan定點樣應對唔同情況
盡量令自己嘅portfolio嘅波動,控制喺一個就算熊市、甚或股災都可以對沖完承受到嘅range裡面

呢個post嘅人,倉位最大部分係唔會time the market
成日話跌,買親末日put都輸
今次無買又真係跌
又準備1001
我準備好開新post啦
做對沖唔好買末日
同埋倉細即頭唔撚買Put
賭下
同個倉無關
大佬 tqqq自動揀最top果100間科技公司你攞tvb嚟比
我上星期買咗sqqq 7lc
都係賭下 賺雞碎就走曬
有冇人輸九成可以面不改容?
除非你個本只係1蚊
Leveraged ETF 討論區 (6)
https://lih.kg/2788964
上星期張末日put賭輸左
今個星期先黎料
你做選擇不外乎睇機會成本
或者更簡單睇期望既分佈
TQQQ中2000 2008輸到永不翻身代表同時期有更好既選擇
呢個post入面提供既portfolio好多經過呢2段時期都冇咁痛
所以你要問自己係咪得冒呢個險去all in TQQQ

就算呢一刻你話要all in TQQQ玩個一年半載二三五年都仲ok
但你話你諗住all in TQQQ渣個十年二十年我真係會勸你諗諗先
agree
上星期結算唔係跌架咩
我呢個星期應該都會試一張
每次下跌都係對信仰、心態、人性嘅考驗
牛二大回調終會嚟,可能今次,可能下次
可以係深度調整,可以係時間調整
守自己規則去做
公海好多人冷言冷語 全世界想睇我哋仆街
唔好諗太多 亦都唔需Gel頭 讓時間說話

「牛三或會遲到,亦可早退,但不會缺席。除非美國崩潰。」ー博5刀
我買嘅原因係因為動能減弱加通道頂轉勢,但預佢未必跌得急
所以日子買12月尾
我𠵱一兩年輸最金係玩短綫call 或者注碼太大頂唔順
所以好少會玩末日 真係斬咗手指
耐唔耐一兩個月先玩一轉
太悶無野搞又有大事先會玩/陪人玩
末日玩short好過玩long
原來果張同你一齊入果張已經係5號既事,仲以為係上星期
原來都就快月供日
唔想賣貨
又唔想一野接100股
Leveraged ETF 討論區 (6)
https://lih.kg/2788964
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞