Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
尋晚大彈
而加長債期貨仲升緊
今晚繼續彈
想問下各位師兄點睇UDOW/DDM
始終Upro/tqqq大部分tech股, 放曬入去會有少少不安

根據呢幅圖,係咪道指用2倍比較好?
大跌買個心定過大升時好多喎
根據呢幅圖,唔買道指比較好
CGAR 6%仲要槓2倍,不如all in 內銀 / 買樓
早排見VISA跌得咁急 $215入左
點知低處未算低
咁呢個係2009年前
Udow近10年annual return 都28.5%架

其實我都係諗住dow/sp500/nasdaq各3份1咁姐
咁不如all in SP500算啦
怕就標普500 ,廢老道唔加科技股 長遠增長都會跑輸標指
道指得30隻唔夠分散
同埋佢個計算方法太on9(計價格總和唔係睇市值),搞到選股上面有好大限制
係喎,刪咗嗰段先,廢事成日要update
(又或者唔知可唔可以寫Script link去Google Sheets等佢自動update)
仲有股價問題 佢個計法令到果堆股焗住要拆到股價係一定區間入面先得
由今年年初至今,Nasdaq 100已經升咗26.53%,三倍槓桿嘅TQQQ同兩倍槓桿嘅QLD分別升咗85.94%同55.56%。
S&P 500指數升咗24.83%左右,三倍槓桿嘅UPRO同兩倍槓桿嘅SSO分別升咗90.75%同55.81%。
啱啱用2011-Present嘅資料run多次,睇吓咩倍數嘅LETF有最高回報:
Nasdaq 100係4.8倍
S&P 500係4.28倍
道指係3.77倍
羅素2000係2.44倍
TLT係2.46倍
恒指係0.74倍
<1係點
唔睇50年邊到準架
龔老師出沒注意
條友話50年有幾多回報話
14%
試吓Google Sheets嘅功能先,遲啲再返嚟睇吓依張圖識唔識得自動update。

TQQQ vs. ARKK (年初至今)

https://outliersecon.page.link/3cDv
你哋有冇short put tqqq?
TQQQ IV都幾高,但係short put應該比唔上SH TQQQ 或者 OTM covered call
但係tqqq而家呢個價我覺得sp等入貨好似好過而家買
好難set價位
你想收息又唔可以set太低
set通道底又冇肉食
set得低,期權金又唔多
set得高,咁同高位入貨又無咩分別
可唔可以naked short都有分別
用18k去cash secure一張SP每星期賺幾十蚊真係不如擺係到當cash睇下有咩幾會/直接入貨算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞