Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
好多藍屍KOL話美國通脹好撚大獲, 一定搞唔掂
美國死撚緊, 一爆永不返身
美國佬搞得掂
真係通脹冧市仲好,執平貨
香港撚屌財演全部都係咁講 又要賺人地美金喎
美國佬仲緊張過你
諗住重倉tqqq 小nvda
Tqqq 14幾入得好少 到依家cash仲有50%
琴日166再加咗倉
應該點部署好 好似揸得太多cash
十月尾先入教
每月4% 入落TQQQ,入足12個月
想穩陣就用一部分cash (~40%)入TMF (或者VOO教派)
然後淨低果小小就冇所謂啦 分批月供/等大回調入市
而家真係唔急
埋嚟睇埋嚟玩

TQQQ忠實教徒測驗
https://lih.kg/2785667
Nasdee暫時都唔係點跌到落去
我琴晚12點先入到錢落FT 但果時已經170
明明一開果時先163
仲諗住今個月可以平啲咁入
唔好expect即刻入錢即刻到
因為美國下晝結算 下晝錢到先係正常
開孖展ac啦
TQQQ投資者贏嘅錢到底喺邊度嚟?
其實唔只TQQQ,其他ETF (例如QQQ, SPY),你都可以諗吓投資者贏嘅錢到底喺邊度嚟。

無論指數升跌,TQQQ發行商都唔會輸錢。因為佢只係賺ETF fees,唔係同投資者對賭。發行商會同投行簽total return swaps,亦都會利用其他derivatives 製造出Nasdaq 100每日3倍嘅回報。

無論指數升跌,投行都唔會輸錢俾TQQQ發行商。
因為投行都會喺市場做對沖,對沖係幫佢自己做,而唔係幫我或者發行商做。
具體對沖方法就係買入相應數量嘅underlying assets嚟達致相同嘅exposure。所以可以話買TQQQ嘅連登仔贏嘅錢就係喺賣出依啲underlying assets嘅人身上嚟。

具體可以睇依份paper第5-6頁。
Shum, P., Hejazi, W., Haryanto, E., & Rodier, A. (2015). Intraday Share Price Volatility and Leveraged ETF Rebalancing. Review of Finance, 20(6), 2379–2409.
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1093/rof/rfv061
其實有冇TIPS leverage etf
點解宜家所有野都有人想出leverage 版
尋晚入SQQQ果位巴打還好嗎
如果香港可以安居樂業,我諗我都會買VTI就算
信自己不如信美帝金融霸權
btw, FX戰士仲有咩圖可以改做TQQQ?又或者有冇其他圖可以用嚟做Meme?
我發現d人寧願係出面問d呢度都搵到答案既問題
會唔會係post名既問題
絕對係
不過低調啲都好,我唔想太招搖變到財巴、格爾咁。(更加唔想做龔成、J Law之類)
我情願喺出面貼link引人入嚟,都唔想大大隻字整個「TQQQ討論區」引太多人。
我默默咁update緊份Google Doc
第時大家有咩想睇返都可以喺度搵到
邊到有咁多財經漫丫
所以本野先好睇同時又小眾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞