Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
計過冇平倉應該賺多1、2皮嘢
點解要做老散time the market
劣改
唔好咁痴線啦
TQQQ,6月起鳩托Mega
SOXL有AMD NVDA 發功
WANT 以為最慢係佢,點知HD AMZN TSLA輪大米式升

重新月供
將今年剩嘅錢等再有120ema以下另外加注
希望下年真係有牛二大回調
有冇人研究過10年2年債息倒掛嗰下 開始分5%月供UVXY濟唔濟得過
長遠backtest睇落超過2%就會對portfolio造成嚴重傷害
最簡單你當UVXY每季都變廢紙 一年reb 4次已經係8%
不過一路到5%都應該會提高穩定性
我覺得1~2%夠用
同埋UVXY對陰跌冇乜用 一定係spike先有反應
例如2020 3月你放5%以上UVXY 成個portfolio係正數黎
但除左呢個月以外蝕足十年
不過我搵唔到更舊既backtest數據
千祈唔好用VIX指數做backtest 因為佢唔會食到期貨contango個decay
我諗緊買UVXY ATM Leap Call當protective put得唔得
當保險金
睇個vol同spread都唔知玩唔玩好
用UVXY最緊要即刻放到出去 咪spike完落去就冇意思
另一個問題係佢keep住跌 變左完全OTM果陳保護力亦會打折扣
呢d hedging technique 本身就係一門專業, 平凡人好難搞得掂....你可以上seeking alpha 搵下d 文, 都有人backtest keep 住每月用OTM put 做hedge 但其實好難回本.
我自己覺得用TMF同SCO已經夠 UVXY係會令portfolio更穩定但唔會差太多 有人問我我建議最多1~2%就夠

另外崩盤果陣大市跌幅同VIX升唔唔係linear
要插好多先圍到條數 如果係平時我估put指數反而更好
我從某網站拎一個simulation for TQQQ:TMF 6:4分配 既資料(https://www.optimizedportfolio.com/tqqq/#100-tqqq-is-not-a-good-investment-for-a-long-term-hold-strategy)

我好奇有幾多人承受到2000年,TQQQ:TMF 6:4比 有九成既drawdown,即使純QQQ都有八成drawdown。
大家要明白,價格升跌係會伴隨住相應既消息、新聞、市場取態,令市場覺得升係正常、跌都係正常。如果股市大跌,意味住大部分投資者都唔睇好後市。股市新手好難抵擋鋪天蓋地既壞消息,同股價低位橫行半年以上。股價升無咩大壓力反而想不斷追貨,股價跌就開始懷疑自己。
先唔理我自己點投資(某程度上另類且進取),我其實建議一般散戶QQQ/VOO+cash定期rebalance就夠。TQQQ或TMF反而貪心不足蛇吞象。超常回報從來唔會白白俾你,永遠係有風險。只可惜呢兩三年我見證從TSLA開始,散戶開始習慣爆升/十倍上升,認為咁樣先係合理回報,投資要aim十年財自,將自己大部份積蓄投入股市。我會擔心背後有重大風險。
- 反過黎睇 60/40亦「只係」返到1998水平 同all in QQQ一樣 證實左60/40係有效對抗風險既
- 咩係超常回報?回報同風險永遠都係一個spectrum唔可能一刀切話呢個k果樣太大
40% QQQ + 60% TLT係咪正常回報 咁41% QQQ + 59% TLT呢?
講sharpe ratio 我用TQQQ TMF SCO一樣可以做到同40% QQQ + 60% TLT一樣,咁又算唔算超常?如果算 我用7成40% QQQ + 60% TLT混合3成TQQQ TMF SCO呢?
去到最後最客觀都係睇數字
風險有幾大backtest(包1987-2021)數據已經話到比你聽呢個風險可能發生咩事 可唔可以認清風險之下做出決定先最重要而非避開一切高風險玩法
- 呢個世代已經唔係1980s呢種香港既黃金年代 數字上黎講一個年青人要上位要付出既努力比上一代多太多 包括人生上既投資或者股市投資
所以有呢種風氣只係病態社會既果 你可以唔認同 但不可否認唔少人會咁諗
有人好鍾意同人講諗下股市投資失敗你下半生點算 咁你不如問下日本滿足於三疊間每個月打100個鐘part time過活既人或者大陸躺平韭菜下半生點算?每個人都有自己對人生既衡量 呢個已經超出左股市既討論範圍 但都係翻去我果句 理解風險先係最重要既
- 所以我做既事就係不斷show數字出黎 用客觀方式去了解唔同portfolio
你對portfolio theory理解越深入先會越堅定去保持自己既策略

主要係股票(VT) mix金銀rebalance
所以我做既事就係不斷show數字出黎 用客觀方式去了解唔同portfolio
你對portfolio theory理解越深入先會越堅定去保持自己既策略

好同意呢句,係香港呢個鬼地方年青人唔通仲用金股債貨1x呢個比例玩50年咩
上一個50年有14% 下一個50年
新手lm
qqq voo 個rsi 係咪背離緊

upro tqqq
咁高位一轉就跌3倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞