Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
放去bitcoin, 我feel到就黎要升
插完等一陣咪又破頂
唔係pandemic 果陣, 平均都係1,2個月先返高位

除左上圖 仲要記住槓桿etf有損耗
即係個市即使升100%
隻槓桿etf 例如tqqq
可能最終只係拎到既可能升到250%左右
唔會足3倍
如果撞大跌市 當個市有其中3日跌10%(大熊一定唔止咁少)
tqqq 就個價就會係原價x 0.7^3
即係你得返本金既三成半
即係要個市升返原來既差唔多一倍先cover返
俾足時間你入貨
出糧都溝唔到幾多
以Nasdaq 100指數嚟講,1985年10月1日至今超過9000個交易日入面,單日下跌超過10%只有4日,跌最多嗰次係單日跌15.08%,而單日下跌超過5%只有64日。
1-2個月好短啫
有得不斷破頂咪算好
你永遠唔會知係邊日
就好似
老人股 short call 咁 有9成會賺
但只要有一次輸左就會一鋪清袋或者大幅損手
https://lihkg.com/thread/2775397/page/1
得啦得啦恐懼撚
唔信 驚咪唔好買
嗰日到嗰陣你可以開post鞭我

-回應你上面,efficient frontier掂到y-axis既前提係100%持有 risk free asset(見上圖) 但100%持有treasury bond我諗唔會係大家既選擇。所以只要你唔係全倉treasury,你既組合都會有不可對沖既風險。

我覺得投資可以睇埋兩邊正反意見,引用一下其他人研究(https://www.hussmanfunds.com/comment/mc211108/),宜家美股估值水平可以有幾多預期回報(SP500為例):
"The chart below shows the correlation between these valuation measures and actual subsequent S&P 500 12-year total returns, in data since 1928. 現時持有SP500至未來12年既回報預期係-6% annually,頂盡係0%。

以下係用另一個valuation方法計出黎,可以直觀地比較1928至今valuation變化。今次泡沫係1929、2000級別。

Valuation對預測短期回報無用,但對預測長期回報好有用。如果大家想短炒TQQQ既話當然可以無視valuation,但如果想財自strong hold 10年,valuation就係不可忽視既因素。當然你可以唔認同以上睇法,正如耶魯經濟學家Irving Fisher
喺1929年講“Stock prices have reached what looks like a permanently high plateau." 但係一個permanently high plateau出現既機會有幾大?
所以我都唔敢全倉TQQQ,依個post都無咩人咁做
我一路賺會一路撥啲錢去非槓桿ETF,依個post其他人會撥去債券、ETF
6萬fomo左
坐多2個月你就無後悔
7成倉
仲有果d係nvda正股同amd call
0防守倉
之前玩sand $4早左放,跟手6萬入左btc
其實我唔認為自己會任何環境都唔放棄
雷曼執笠、2020年3月熔斷嗰陣我應該賣咗TQQQ
其實你真係睇valuation, 係價投派, 根本唔會得出而家入tqqq 呢個結論.

但stock price move 係基於preception of value, not valuation itself
所以佢唔係TQQQ派
知唔知咩叫decay
decay係跌完再升少過1x etf本來水位既價錢
跌市跌得多過1x預左架啦
本得返3成半又如何?
基本上每個月出糧都無會買落去
更何況冇人叫你瞓身買
熊市更加冇得拗
熊市唔儲貨,牛二唔儲貨,唔通等牛三末期先追?
其實短炒同SH 10年之間有好大空間
我雖然係60/40 TQQQ派 但我從來冇話過我必然SH到天荒地老
每過半年一年成個大環境都可以變化好多 你每一隔時間都會諗個策略有冇問題
但當下我就唔會過份擔心咁解 短中期之內既睇法我暫時唔會變

上面我已經做左1999-2021既backtest
老實講就算2000同2008個scenario出現我都唔會太擔心
當然呢個係每人風險承受能力唔同
雷曼果陣我當然冇持有LETF
但2020年三月我不知幾開心
一早就知道係short term shock 何況TQQQ/TMF portfolio 2020根本唔會點受傷
無論係我對疫情既understanding同VIX signal都係得出呢個結論
當時水埋屋企人開美股戶口擺錢入去
當然唔係入TQQQ 但果陣你合埋眼事但扑一隻都中啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞