Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
我覺得依啲乜乜ratio好容易跌入陷阱。
例如唔少人會用白米同白銀嘅價格做比較,但係忽略咗糧食價格最近100年大幅下降。
如果單單睇白米白銀、黃金白銀嘅ratio,好容易會得出「而家價格偏離歷史平均值,遲早會修正返」嘅結論,但係我覺得唔多準確。
http://decky88888888.blogspot.com/2018/08/blog-post_38.html

前排有個朋友嘅朋友睇好白銀,佢話用gold silver price ratio去睇,白銀已經被低估咗幾十年。
我就話好似有個人單身咗三、四十年,繼續單身落去嘅可能性其實大過突然出pool。
既然白銀已經被低估咗幾十年,繼續被低估十幾廿年都唔出奇,唔代表白銀會升返。
唔好time the market
即係變左睇路紙忽視左現實環境咁
1970s個背景係布雷頓森林體系完結過渡到美元本位
就算金唔再係貨幣仍然有一段時間漲幅比唔上自由貿易之下既價格
唔一定可以直接比較
開始多gel頭post,上一次好似係8月尾9月頭
靈源巴打講嘅「就算資產本身有幾優質,用更高價格買入必然導致將來更低回報。呢個係低買高賣既數學定律。」我都同意。

但係正確做法係盡早買入優質資產,而唔係買入價格較低嘅低級資產。(靈源巴打唔係依個意思,純粹想借依句嚟插吓。)
就好似全倉TQQQ巴打舊年唔知8月開始買TQQQ,我今年4月先開始,所以佢回報率高過我,依個就係盡早買入優質資產嘅例子。
又例如有啲人買唔起香港樓,就退而求其次去大灣區買樓,但係最終決定樓市走勢嘅唔係相對價格,而係兩地嘅發展。
我都同意你呢個睇法「正確做法係盡早買入優質資產,而唔係買入價格較低嘅低級資產」,但優質、低質恐怕係主觀之分,受主流睇法限制而且隨時間變化。如果資產被大多數人視為優質,價格必然被炒高。要趁早入貨,就要搵到尚未被人認識價值或被低估既資產。如果資產價值被人認識,喺大眾眼中由「低質」轉為「高質」就可賺取大利,但呢種方法需要前瞻性同耐性,眼光準確與否更加係關鍵。
我覺得大家最重要係認清自己投資方法既特色同優缺點,例如TQQQ係玩趨勢投資,其實係不宜strong hold,反而應該見有明顯跌勢就即走,到升勢重新確立先入貨。TQQQ面對跌市其實好難捱,upside 好吸引但downside 係毀滅性。我最大擔憂係新手盲目全倉strong hold TQQQ會招致嚴重損失,就係TQQQ同債券/現金re-balance,TQQQ帶黎既壓力都異常巨大。
本質上,我同呢度巴打既討論,主要分歧在於風險喜好定厭惡,同趨勢投資定逆勢投資。我既著眼點係長債週期、利率週期將要走近尾聲,低息放水既日子唔能夠維持太耐,即regime shift。我既投資策略完全係圍繞呢一點。
不論點,可以同大家理性係一件難得既事。
UPRO
出入TQQQ既前提係time the market準過SH 否則點解唔SH呢
一個set得靚既TQQQ portfolio風險可謂相嘗可防可控

引入commodities, VIX等對沖既話MDD甚至可以同QQQ比較
(2000冇計 QQQ太慘 不過你用UPRO/SPY上面都大致適用)
PV個網想simulate VIX有個問題就係VIX既contango相當明顯所以UVXY會極速失血而^VIX唔會 但係實際操作又避唔開呢部分既成本
睇黎要搵下有冇人backward simulate UVXY/SVXY先得
(上面冇用VIX)
如果資產被大多數人視為優質,價格必然被炒高。要趁早入貨,就要搵到尚未被人認識價值或被低估既資產。如果資產價值被人認識,喺大眾眼中由「低質」轉為「高質」就可賺取大利,但呢種方法需要前瞻性同耐性,眼光準確與否更加係關鍵。

依段文字最好嘅例子就係幾年前嘅Tesla同Bitcoin,喺5年前開始堅信Tesla、Bitcoin嘅人一早發哂達囉。
FAANG我認為仍然有好多價值未被人認識,人地仍然低估咗科技發展嘅速度同威力。我自己都算係留意科技嘅人,近年啲新發展不斷令我有意想不到嘅驚喜。即使美股已經炒到好高,但仍然有好多好多人未認識到、仍然未加油依場音樂椅遊戲。
用Crypto嚟講會再明顯啲,即使已經炒到好貴,但係仲有大把人未入場。而家距離姨媽姑姐掃地阿嬸都買TQQQ、Bitcoin仲有大段距離。依個就係我所講嘅「有史以嚟最大泡沫嘅意思」。
至於貴金屬......我唔知道佢有冇被低估,但係就無咩尚未被人認識嘅價值。
無錯TQQQ time the market做唔到,而我個人認為strong hold又太危險。所以我覺得根本上散戶唔應該掂TQQQ,QQQ+債券/現金rebalance已經好好,只係no one wants to get rich slow。QQQ 過往十年rate of return 20%已經係超常發揮,30%以上既回報往往伴隨難以承受既風險。

backtest 唔考慮2000年我覺得始終風險管理上有嚴重欠缺,strong hold意味面對任何環境都唔可以放棄策略,即使係2000年一類既環境同高通脹環境。如果2000年同高通脹重臨,散戶醒覺唔能夠長hold TQQQ就已經太遲。
白銀其實都好多用途,尤其科研發展上,我見reddit 已經有唔少人買
有tqqq tmf 60/40 backtest唔知係邊但就2000都唔怕 當時mdd甚至比100% QQQ好
coomodities 2008 反應一般但vix對2000 2008都好有效
空氣仲多用途,我賣啲俾你
啲名畫都無咩用途,淨係可以擺喺度睇,但係又炒到億億聲

MDD係大過全揸QQQ既 但sharpe ratio高唔少
當日qqq係冧左8成 但宜家qqq咁多megacap 我諗好難成冧8成 或者似s&p 08年咁冧5成
例如TQQQ係玩趨勢投資,其實係不宜strong hold,反而應該見有明顯跌勢就即走,到升勢重新確立先入貨。TQQQ面對跌市其實好難捱,upside 好吸引但downside 係毀滅性

點先為之明顯跌勢,點樣為之重新定立升勢?過度主觀可能會左一巴右一巴 ,好多巴打就係咁hold唔住走哂寶
9月咪又係跌得8%
正 就快出糧了
唔認同散戶唔應該揸TQQQ
亦都唔認同全身家買TQQQ
揸TQQQ就係想本少博最大利潤
慳返出嚟嘅錢就可以做其他穩陣/其他低風險投資
講到尾係每個人嘅風險胃納
有啲人玩幣可以瞓唔著,有啲人可以一晚七位數上落都okay
好難一概而論
白銀應該電動車會拉動需求
問題係個供求關係係未會拉到銀價上嚟
唔識。要搵下啲專業嘅人問下
咁計既話金都應該升wo
電路板都有用金
電動車已經炒到上天,白銀同電動車嘅關係應該反映咗㗎啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞