羽絨/風褸/旅行用品討論[21](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
係,見有review話其實-15度都頂到,就買咗
之前見到有絲打問多倫多諗住負廿度左右, 有巴打推介aritiza super puff, 想知夠唔夠暖/ 防水程度如何

本身著緊Rab microlight alpine down + Teruna (西班牙牌子,唔記得點串)防水防風Mid length shell 裡面著hoodie/冷衫

但我驚嚟緊唔夠暖, 有冇巴絲有咩idea,

budget 大約$2500HKD
我當年買黑色USD75咁英真係貴唔少
都係睇#1
買唔到我都唔知重可以去邊買
[member]其實 fleece 唔係咩高科技野 好易做得好 好多都唔差
我自己都係pata fans 主要係因為設計合理料一定靚 同J 佢個history
R2 係mid to heavy weight fleece, 薄fleece R1 , 唔要R 系 micro D 都薄 好正, Synchilla 就係經典厚D 有幾廿年, 但係因為太撚貴成日比人叫patagucci 唔係pata好撚好 係TNF below average姐 , /member]
同意
又貴 除左擋水還可以之外
功能性係接近0
有無大份既巴打想要Atom lt hoody L 黑色
上年買 今年瘦左著落鬆泡泡想放 新淨
啱啱用左montbell cleaner 洗左

或者有無巴打肥左一截可以同你換M size
有興 留tg
pata啲嘢真係靚
會員有9折
香港冬天用,怕凍
montbell thermawrap parka 係咪夠做
其實係咪停左產?
佢冇寫R2停產,但連官網都冇款
依家係咁推R1 Air
montbell 件褸啱啱到左
英國著啱哂

裡面普通fleece 黎, 唔係羽絨又唔係化纖. 而且內膽黎講都幾重.
https://www.aritzia.com/intl/en/product/the-super-puff%E2%84%A2/74360.html?country=intl

個website 無乜technical data. 似時裝多過technical jacket. 唔識評價, 不過佢用700 fill power 既羽絨就弱左d 啦
幾錢tax 最終?
大約£70
買多幾多件同價錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞