羽絨/風褸/旅行用品討論[21](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
Rab hk
原來Arc被大陸收購咗

舊嗰件就爛
唔想再買Arc,有咩牌子推介可以取代?
Montbell會唔會功能上爭啲?
Patagonia
新淨2018 hoody medium tui啱唔啱? 留TG
https://eu.patagonia.com/nl/en/product/mens-calcite-waterproof-jacket/84986.html

去咗睇Patagonia Calcite
但係Hardshell除咗Patagonia有冇其他推薦
mammut haglofs norrona marmot太多選擇

呢兩件厚羽絨點揀好,for 零下十度用,定有其他選擇
-10度如果日頭著住嚟行/活動應該唔使咁誇張
請問大家點睇patagonia storm10 jacket ?在香港日常城市穿著
https://www.patagonia.com/product/mens-storm10-alpine-jacket/85125.html
P記 保暖黎講 R1定fleece料比較保暖 ?
R1都有好幾件 你指邊款?
本身有件 patgonia 既 calcite jacket ,想買過件差唔多既,請問有冇咩推介
Patagonia 3L torrentshell 啲h2no得唔得架?
Triolet基本上係calcite小升級版
mammut有冇推介,想嘗試吓其他brand
Fleece 暖好多
R1 outdoor 著啱
有budget建議買goretex款,防水膜呢個領域佢都係領先。
兩者用途/ 著法都唔一樣喎

邊件暖D: 你拉落去specs & features > 睇materials比較
兩者都係fleece 爭30%左右
但後者重近一倍
想知montbell 有冇邊款啲羽絨係冇咁腫脹? 輕便款
有隻1000FP既, 不過金卡折完都兩千中, 完全唔抵, 仲有3-5度樓下應該收收地皮, 始終係羽絨世界, FILL WEIGHT先係暖唔暖既factor.
想問下r 記係??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞