羽絨/風褸/旅行用品討論[21](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
有選擇 但 未係最好
同埋其他牌子 就算工應做到接近 但個樣 都差好遠
著左7-8年背隻起毛粒仲著
Backcountry點解係咁cut單,就係因為用咗Buyandship美國倉?
冇幾耐前先成功偷雞買完外套背囊,而家好難接受
一張串6千定8千
因為真係同價位入面最top
登記電話可以半年累單
6k定8k就唔記得
上星期先係門市問過
我諗好多巴打都唔同意呢個講法
outdoor 野間間都有自己專長
唔計大家對logo 既信仰 的確係有唔小其他選擇
arc 最為人鐘意係佢D shell 無論hard shell 同soft shell 係幾出色, top notch 但唔係唯一 , norrona 其實同佢差唔多.
arc 唔小野係普普通通, fleece 同baselayer 我諗唔小人會揀其他brand ,我首選pata 做fleece 起家
大家鐘意既atom 系列 其實我都有件舊版, 係咪咁outstanding 唔覺 synthetic fiber 間間都有, 老實個D rating 差唔多, 係買design 同 logo 唔覺無其他選擇
arc D 鞋, 手套, 同down 直頭麻麻tim , 大把選擇
之前唔小巴打 介紹過唔小alternative
arc 無論係唔係中資佢都只係一個中上價位品牌, 有野出色,有野普普通通,有野屎
當然如果只對logo 既信仰 咁無討論空間
想問有冇得叫O記幫手訂日本Montbell官網既外套
唔送香港
咁每個牌子都有佢最特色嘅產品,如果用佢最差嗰樣產品同其他牌子最好嗰樣產品去比咁就冇討論空間啦,但係如果講overall咁多樣產品黎計,比較埋設計同質素,諗唔到佢輸比邊個牌子
下, 咁計曬所有野, 價錢,質素,design, 我覺得montbell 會好過佢
montbell性價比高,但係啲款design就
Triolet?
我覺得係輸d 顏色
design 一dd喇, 有D都接受到, 的確唔係突出
但起碼佢大部分product d 質素都有番咁上下, 唔係單幾樣野出色

但arc , design 係大多數ok呀, 但其實好多product正如上面個Ching講真係好普通, 但佢又賣唔平, 個價錢係反映落個牌子而唔係質素.
巴打我想問如果低級少少...Calcite 得唔得??
睇吓你介唔介意2.5layer會比較焗
其實我咁分都係要回應你所講既"因為真係同價位入面最top"
因為我覺得咁講比較含糊不明確
我要指出個point 係所謂最top 咩最top 先,咁多product
點解咁分因為用唔同 種product 去比成個argument 就 清色好多 齊講咩brand 最top 其實無咩實質內容
如你想買shell "arc 呢個價位 shell 黎講 算最top ga la 無得同佢鬥"
我諗會有唔小人同意 我本人都部份同意
但你講到其他 fleece 呀 等我諗有唔小人唔同意
呢個就係要specific 既原因

"咁每個牌子都有佢最特色嘅產品,如果用佢最差嗰樣產品同其他牌子最好嗰樣產品去比咁就冇討論空間啦"
我同意所以 XXX brand 係最top 無討論空間

"但係如果講overall咁多樣產品黎計,比較埋設計同質素"
基本上又去返上面個陣述一樣"真係同價位入面最top"
太general 太含糊不明確 邊類product?
當然你比較埋specific line or 年份既product 重好
但至小都specify 返邊類product 唔係同你講法既一樣 "每個牌子都有佢最特色嘅產品,如果用佢最差嗰樣產品同其他牌子最好嗰樣產品去比咁就冇討論空間啦"
咁design的確係作為一件衫嘅其中一個好重要嘅因素嘛,montbell羽絨嘅設計真心唔得嘛,得permafrost睇得上眼,雪褸嗰啲反而ok,但係雪褸款又有好多牌子屌打佢,例如Burton

如果計質素,arc更加唔輸montbell啦,軟硬shell呢啲已經廢事講,喺技術上面我都覺得arc好啲,
例如 water repellent
的確佢係賣得貴,但係講價錢反映落牌子而唔係質素呢個問題,我覺得p記仲唔值,我3個牌子嘅產品都有

順帶一提,上面巴打講嘅atom系列,atom ar喺外國係賣到斷貨
試過下p, cutting唔啱
Montbell d款又真係有種講唔出嘅老土
唯有乜都唔買
做會員有咩優惠
都無人講過佢全部野好……..
Hard shell 同返 hard shell 比架la緊係…..
無人話過p記唔好….
但上外國評測網outdoorgearlab 睇
雀 真係多年黎第一名呀馬….

我反而唔明點解啲人話佢款靚,我覺得講款反而TNF正啲
仲要有ASIA SIZE,唔驚䄂太長果啲,而功能性,係香港邊用得晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞