加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
其實加拿大仲有一種program係讀書加coop 加1年工作經驗包含埋落個diploma個時間入邊 其實呢一種都幾好
一樣情況自己睇啱左centennial 同Humber,見centennial已經有得報,但諗住等埋Humber先一次過報
巴打有冇話諗住讀咩科?
Stream B唔得(我17 年 grad) 到報stream b個日就六年
我對呢個data science course帶興趣,但唔知合唔合資格(佢話有3 年時間讀)
https://learn.utoronto.ca/programs-courses/certificates/data-scienc
一年呢一種最好唔使學位 有cert就得 想是是但但嘅話讀過工業類整吓車學下煮餸好快就過仲要通常好平
有無例子,咩cert要一年時間教煮野
搵左學校先
收到offer先可以申請SP
岩岩睇左Stream A, 我17年5月grad. 如果想用post grad / cert 行Stream A 係咪要2022 年5 月 前報讀?
要22年5月前入學
搵下1月,5月入學嘅 post grad cert 囉,唔一定要熱門 college, 偏遠啲,轉科都得
我對呢個data science course帶興趣,但唔知合唔合資格(佢話有3 年時間讀)
https://learn.utoronto.ca/programs-courses/certificates/data-scienc

死link sorry, 揾到兩個 cert
AI
https://learn.utoronto.ca/programs-courses/certificates/artificial-intelligence
Data Science
https://learn.utoronto.ca/programs-courses/certificates/data-science
Culinary Arts讀兩年都有 仲要拎到diploma 1年應該好多Technical college都有
我都係睇緊呢四間
但呢四間另一個問題係都係喺Toronto算近downtown (George brown直頭downtown入面)最主要係驚出面租金貴 生活費高 一開頭未有得咁快搵到part-time有冇巴絲會去啲遠少少 唔係大城市嘅college讀 咁個生活費會平少少
Owp過咗時間喇 我張沙紙係寫2016 6月grad
多謝巴打意見
想問下有冇人已經透sp去咗加拿大?

有幾個問題想問
1. 我想問你地幾時報學校? 例如 2022 1月開學嘅朋友係幾時報名, 一開放申請就狗衝報?
2. 你地報咗幾多間?
3. 收到offer letter 之後比幾多時間你交留位費 / 學費?
4. 由報學校去到sp申請成功用咗幾耐時間

感謝!
我會揀有 Student residence提供嘅去慳啲cost
搵細城市就一定生活費平 不過可能要考慮無車方唔方便
同埋一開始就去細城市適唔適應到
小弟想讀business anaylsis/ project management
一樣情況自己睇啱左centennial 同Humber,見centennial已經有得報,但諗住等埋Humber先一次過報
巴打有冇話諗住讀咩科?[/quote]我都係睇緊呢四間
但呢四間另一個問題係都係喺Toronto算近downtown (George brown直頭downtown入面)最主要係驚出面租金貴 生活費高 一開頭未有得咁快搵到part-time有冇巴絲會去啲遠少少 唔係大城市嘅college讀 咁個生活費會平少少[/quote]

但本身都要帶夠錢去,申請sp會睇你夠唔夠錢比學費同生活,有人因為唔夠錢被reject的
一般開學前九個月就開始招生
最近話熱門大學嘅熱門科目好快就full晒
早d準備好
報咗出年Jan intake
Study Permit已批 未出發加拿大但都照答吓
我係8月中先報的 因為嗰陣先開始慢慢了解加拿大個pathway

1. 而家1月應該冇乜幾多位剩 要報就快 或者可以考慮報出年5月/9月
2. 自己剩係報咗兩間 因為嗰兩間baking最出名
3. ASAP
4. 上個月7號搞Study Permit
尋日凌晨收到ircc email 一login就見到批咗+幾封correspondence letters
單人申請 upfront驗身 毋須cncc
錢就夠嘅 有差不多360k 交埋學費仲有200幾k 應該餓唔死
收到

黎緊應該勁多香港人申請
多謝ching嘅資訊

ching寫study plan有冇咩心得?
住夠18個月先可以申請
不過父母讀書 子女讀public school 都免費
一份學費 幾個人讀書都抵玩
個框架大概係:
點解揀呢一科
點解唔喺香港讀
點解揀加拿大讀 睇中加拿大啲乜(國際化、少歧視、多元文化)
講明會夠錢support自己嘅學費同生活費(坐底40萬hkd for 兩年)
mention ties to hk 話讀完會返家鄉 千祈唔好講話係想移民 就算而家有pathway都係咁話

唔使寫好長 大概兩頁都夠
thanks 好人一世平安
Centennial有co-op同non co-op你揀左邊個啊?我都俾呢個吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞