加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
眼見Stream B咁多個posts
早出世讀完書或有Stream B唔行要行Stream A入嚟分享交流吓幫下同路人

講吓我先
畢業10年以上
有BNO但感覺上加拿大比較適合我哋一家人
打算最快下年7月出發
一家4口plan緊Stream A
一個大申請SP再行stream a
一個大申請配偶SOWP
兩個細申請子女學生簽證
留位
加拿大救生艇計劃 Stream A:
香港人加拿大高等教育畢業生(In-Canada graduates)
持有香港特區護照或BNO護照
申請者現時身處加拿大
具有效加拿大的臨時居民身份
有計劃於魁北克省以外省份或地區生活
英文或法文語言能力(聽說讀寫)達Level 5
- 加拿大語言標準(CLB),相等於IELTS(通用模式)讀4、寫5、聽5、說5
- NCLC
申請前3年內於加拿大DLI以下其中一項畢業 *課程至少50%在加拿大內完成
- Dipolma 文憑(2年制課程以上)
- Degree 學位(學士、碩士或博士)
- Graduate / Post-graduate Dipolma or Cetificate 研究生文憑或證書(1年制課程以上)
以研究生文憑或證書申請PR條件:申請者須於取得文憑或學位5年內,申請研究生文憑或證書方為有效
Lm
樓主想讀咩科?
留名,下年出發,讀1 year grad cert
去邊個省?果邊D課程通常幾時開學,幾耐前截止報名?
大學係Accounting, 香港有CPA, Com Sec牌
打算讀返business 既2年期diploma
因為直接downgrade 讀返accounting怕唔批同俾咗舊錢又冇學到新野。
另外如果有一年期相關Master啱讀就最好
打算去大溫地區
未去過美洲,一開始新移民都係諗住BC或者ON省
最後打算去BC, 因為安省冬天太凍
老婆小朋友怕凍應該係好難搞
開學一般係每年9、1、5月
9月最多,5月最少
9月開學的話,一般上年12月左右要開始準備搞
要睇返你報嗰間學校嘅指引
我反而想問,Stream A:
英文或法文語言能力(聽說讀寫)達Level 5
- 加拿大語言標準(CLB),相等於IELTS(通用模式)讀4、寫5、聽5、說5

但好多大學入學要求都要最少6.5分,想問下各位行STREAM A 既CHING過去係讀咩科
我係垃圾屎,驚自己唔過6.5
我都溫緊IELTS….之前7分
而家睇返試題真係斷左片咁…..
每日聽睇返英文新聞
再用apps補返

University 一般都係要求6.5
College要求會低d, 去唔到6.5都可以考慮吓
之前新聞有講BC省搵工難,擔唔擔心?CHING同屋企人有冇車牌?過到去直接買屋定租下先?唔計住屋,讀書,日常生活,預算要用幾多錢?
巴打讀咩科
我果行ON省工作機會同人工應該會高啲
但多倫多冬天可以-30……
老婆聽到已拒絕
但溫哥華冬天都少低過0度
佢地舒服首要考慮
一到步應該好多嘢煩
如果可以少個天氣因素應該易適應啲

我哋兩個都有車牌
但老婆係雪藏牌
一去到都會排期考試換牌

打算租住先
因外國買家要比20%稅…
睇吓搵到咩工同睇吓邊區啱着再買
Lm
本身it 狗,都係打算報返it 類既科
一家四口計過生活費都唔少….
冇得好似一個人去咁住sharehouse basement

Condo初步睇過都要起碼CAD 2000
當地朋友話1500-1700都有
上網睇過應該係偏遠同舊小小嘅apartment
煮飯計15-20/餐
出街食15/人頭
會盡量揀租金已經包水電網暖既
之前睇過一間Richmond 2000全包連車位2房 condo

我細女下年4歲返學要比學費
大女公立學校應該免費
但應該要用day care…..
每月可能要1500-2000….

當一個人每月搵到2500
初步計頭兩年每月燒5000……
Lm
準備去安省留名
帶幾多錢過去
16年HD grad+ielts冇6.5
迷惘中
有就有 但真係用盡佢囉 用完冇曬 好不安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞