加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
Stream A requirement係1年
有啲學校係寫8 months (1 academic year)
都係問返學校 戴好頭盔先
得個畢業過咗五年嘅野雞degree
行stream a 讀兩年dip 定兩年post grad cert好
降grade 讀dip 好似要解釋?
過左5年 你無得揀喎
一定係diploma or degree master
無話降唔降grade , 大把人有degree master 讀番diploma
唔好讀番本行 寫study plan 都好易寫
收到 唔該晒
Post grad cert 過左5年就算讀2年都申請唔到stream a
焗dip
Master 都得
收到 應該會簡讀dip 諗住學新技能
如果13年degree畢業
係咪課金響個邊報個2年diploma就搞掂?
最遲要幾時出發(諗住儲多兩年錢)
網上啲資訊都幾亂 搵過幾個網講啲野都唔同
申請前3年內於加拿大DLI以下其中一項畢業 *課程至少50%在加拿大內完成
- Dipolma 文憑(2年制課程以上)
- Degree 學位(學士、碩士或博士)
- Graduate / Post-graduate Dipolma or Cetificate 研究生文憑或證書(1年制課程以上)
以研究生文憑或證書申請PR條件:申請者須於取得文憑或學位5年內,申請研究生文憑或證書方為有效

你個情況可以讀2年合資格(DLI) diploma
或 最少一年既master

救生艇stream a係2026年8月31日截止

以我諗法
如果讀2年
應該最遲要2024年5月開學
因為讀完唔係即刻可以申請
仲要等一段時間出畢業證書等文件
如果時間太趕就算你順利科科合格畢業都可以趕唔切

建議經濟支持到同可行就盡快出發
反正都要去,真係唔差果一兩年
除非你香港超高人工儲勁多
個計劃講到明隨時可以提早終止或更改
陣間提早一年完就…..
(當然你都可以博佢延期)
牛奶金唔係要PR先申請得咩
Residence仲貴過出去租啊 UBC就係好例子
唔駛,未有PR前合資格都可以申請
到加拿大後第19個月就可以

條款係咁嘅
申請人是加拿大公民或者永久居民,或者是遵照難民公約收留的難民; 在過去的18個月中居住在加拿大,且擁有第19個月居住權的短期居民(訪客、留學和工簽)
所以未有PR前也可以申請

做父母嘅可以計劃下一年半之後有筆資助可以幫補吓day care等等開支
經agent 報左humber 下年9月
其他野仲未搞
ching都係ubc?
狂考dulingo 喇
請問巴打經咩agent報啊?會收費嗎?
當初朋友建議搵agent
佢10年前都係搵agent 幫手搵學校
Agent 再收學校錢,冇收過佢一蚊
亦有另一類agent會幫你搞
當然佢會收你一筆錢

但我睇完網上評價同經驗分享
只要你肯做吓功課同問吓人
基本上自己都可以搞掂
Agent只會建議你用佢有network既學校
好多人話基本上大部份嘢都係要自己做返
免費幫你既Agent 唔會太幫到手
Study plan, forms 都係自己準備…
只會令你要夾多班人…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞