加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
有冇師兄知道讀diploma
公立DLI定私立DLI好啲?
見私立學費平好多
私立要有DLI同PGWP先好讀
唔好貪平呀
公立 for sure
要攞住PGWP身份去申請 我真係笑左,不如你認真睇下個stream A先啦
獲批前必須於加拿大境內
持有加拿大臨時居留簽證
無pgwp 點樣有臨時居留簽證,我就真係笑咗
得PGWP一種temporary? 你咁搞笑既。
問你,依家IRCC個網有冇寫住PGWP Mandatory?
你有冇問過IRCC,用其他temporary得唔得? 睇你都係冇問過

真係想知邊到寫住左POST GRADUATION WORK PERMIT?
人地話揸PGWP會安全啲 係因為你讀幾耐就可以拎幾耐既PGWP,因為申請PR時間長,所以建議揸PGWP,咁就實食冇痴牙。 並唔係你所講講既「必須品」。

咁唔揸又得唔得呢?冇話唔得架喎,首先你畢業後,個SP仲會valid多3個月,最好3個月搞掂啦。不過99.99%都唔得,咁咪揸遊客簽囉。問題佢批唔批你,又係一個問題。IRCC就冇話一定要PGWP,而遊客簽都係temporary 既一種。 要play safe 先係PGWP,而唔係一定。你太搞笑了
報有PGWP係最慳水慳力唔使煩既做法
未讀前有得揀點解唔揀
但冇又冇話唔得
而且特別適合鍾意挑戰嘅人
等PR其間頂多返part time,可訓練限制收入下生存
如果有伴侶工簽同子女學簽既再研究點幫佢地續簽
另外自己再諗學簽前完用咩方式留低
有人話搵返工請你轉工簽咪得囉
其實又得,加拿大咁缺人。
老闆有PR唔請請你一個攞緊SP,諗吓都知現唔現實
另外仲可挑戰用省提名,EE,同當地人結婚等多種方法
所以理論上真係冇話邊個方法先係正確,同冇PGWP唔得
大家自行決定
移民post/group永遠都係一有討論多幾句 就肯定有人起晒鋼
睇返Stream A documents好似係要拎到cert先可以申請,學校幾時比到cert你都係一個問題。分分鐘等到畢業典禮先有。冇pgwp仲可以挑戰用旅行visa留低,工想返都返唔到,可以燒錢燒到真係拎到pr到手為止
mfin同學
Study permit 90日grace period+
6個月visitor visa
夠唔夠膽同ircc賭會咁快批?
我就唔敢喇 上面個ching咁勇敢係佢嘅事
stream a 有letter of completion (平時拎黎apply pgwp) 就得啦
講到唔拎PGWP行stream A就九死一生咁,又要拎GRADUATION CERT,又要冇生活費,又要呢樣果樣。其實事實係咪咁,大家都明既 但又唔講PGWP PROGRAM貴幾多
有幾多師兄見到PGWP咁貴係放棄左,又唔講。
依家就係多個OPTION 多個選擇,而唔係一定要PGWP。

講到咁危險,我夠可以話IRCC可以隨時REVOKE STREAM A,根本冇意思。
條條大路通羅馬, 你信邊條路咪行邊條
洗唔洗起晒鋼咁去否定人? 講到尾你自己咪一樣係唔sure
如果係咁就好,不過想問下係咪有人試過已經work?因為我見佢官網stream A係寫明要copy of degree/dip,而pgwp就係寫明letter of completion
有d 啱啱grad 已經拎左pr 既人report 用letter of completion +final transcript就得
唔洗補證書
Good news! Thanks巴打
岩呀,就係因為條條大路通羅馬。建議師兄再爬下文,係佢地一開始否定NON PGWP唔WORK。有幾多師兄見到會以為PGWP 係必須而選擇放棄或放棄了解。
講得直啲就叫起曬鋼

係啦係啦,一定要PGWP啦,一定要拎齊GRAD CERT啦,一定要用幾個月去拎GRAD CERT啦,一定要九個月以上PR申請時間啦
UBC 要求可以點睇佢website 寫master above 3.0就ok好fake
真係想讀master? 應該要推薦信
GPA 3係門檻吧
Master 認受性高d
但冇得好似dip咁hea讀畢業就算
純私立好似無pgwp

無pgwp 讀完都可以轉用visitor身份申請pr
不過要預半年至9個月唔可以做野 燒銀紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞