加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
其他國家既工作經驗都會計。

加拿大聯邦技術移民(EE)對工作經驗的要求,主要在於主申請人[1]的工作年限和工作種類兩點。

工作年限:分為3檔,包括1年以下、1~3年、3年以上,主要會影響「適應性因素」交叉評分;
工作種類:幾乎沒有要求,這裡的「幾乎」是指一個很寬泛的要求,只要在加拿大移民局的工作種類列表中就可以;
對於上述工作年限,這裡還有三點說明[2]:

工作經驗所要求的年限是指全職工作年限,如果有兼職工作,需要經過一系列計算轉換為全職工作年限;
工作年限是指在同一「工作種類」下的工作經驗,且至少連續一年,在這期間可以跳槽,但不能間斷,且工作職能需要保持一致;
滿足上述條件(2)後,對於一年以上的工作經驗,期間可以跳槽,可以間斷,可以更換工作職能;
另外,工作經驗分為「加拿大工作經驗」和「非加拿大工作經驗」。由於加拿大工作經驗會大幅降低申請難度[3],但同時絕大多數申請人都沒有在加拿大工作過,所以我們這裡假設申請人沒有加拿大工作經驗。

加拿大工作經驗評分[4]

如果申請人只在加拿大以外的其它國家工作過,沒有在加拿大工作過,那麼工作經驗不會在此直接加分。不過別急,大多數人都是如此。
Thank you
有無data science或 machine learning dip或cert課程推介
CS底
而家我係加拿大OWP, 再申請SP行stream A難唔難
有冇CHING知道點搞保險/醫保?
我見1year post grad dip 都多option
但要5年內畢業先可以申請Stream B
但如果咁樣我會行Stream A
一個返工賺錢
一個課金燒錢
讀書增值攞左PR讀平好多
樓主揀master 個陣,有冇co op係咪考慮因素之一?
我本身睇中左UBC 一科, 學費都幾貴,岩岩先發現原來冇co op,搞到唔知仲報唔報名好
會計師喎,垃圾,差佬人工都屌打你
Master 我只得時閑時搵過下
冇細心研究
因為BC適合我accounting背景既master已經好少
所以有冇co op我都得
有當然好d啦識下人同工作文化

但co op我又有個疑惑
網上有人話應該要搵有帶薪既先得,就算min pay都好
但又有機構話要搵no pay既,因為好多課程都指明話只能no pay & 文化上係no pay為主…..
Sorry , 差佬人工高我都冇計
係我垃圾
利申暫時唔計b人工每月只有6位數
24年grad 想過去讀一年post grad
想問吓讀完書仲點合法留喺加拿大搞streamA ?
我見SP好似都得1年
你9 up你係equity partner都得架
申請PGWP
可以check下named com ser人工幾多
Okay 唔該Ching
咁高人工有冇考慮老婆讀書湊仔 你去到嗰邊返工 會唔會仲好?
有打算去 預下年出發
暫時都未定邊個讀
BC Com sec 暫時都未知行情…
預左開頭做唔返
但會補考換CPA牌
有牌應該都ok吧….
但預人工都係會低好多
有學校收嚟你 讀一年或者兩年畢業基本上就可以㗎啦
等賣殼個d上市公司呀

搵咁多應該好多connection, 洗撚stream A咩,認窮好難?
其實我都同你完全一樣情況 有Bno有小朋友想去加拿大多啲 如果有啲咩濕鳩學位隨便讀一下一年內畢業都會考慮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞