加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
如果係full time DLI 又唔係寫明online course 應ok
但香港online讀都好大問題
好多人諗住香港讀可以慳返一年時間
日頭返工賺多一年錢
晚晚上一陣堂頂硬上
但上左一個月大部分人投降
一係馬上去加拿大
一係放棄
香港日頭返工已經攰
半夜仲要唔訓開電腦上堂
落堂就直踩同加拿大同學夾projects
再搵時間做功課溫書考試
牛都死
點攪呀
加拿大d課程workload好大
想問下如果我係CPA 大學讀bba
再讀post-graduate certificate in advanced professional accounting /business administation
係咪好大機會唔批sp
我讀住5月讀 又唔想讀無用既course 可以有咩選擇
你degree cert 5年內入讀post grad就得
當然唔好完全揀同科黎downgrade
一來學唔到野二來好難批SP
BBA咁闊
你原本讀邊科?想再進修邊方面?
accounting and finance
可以讀下management /canada 既tax law/ econ
但係好似搵唔到相關既課程 我諗住5月過去 1月太趕
我都係打算accounting 轉 business management
好多college 都有喎
我報咗而家溫緊雅思諗住最早9月讀
Tax 可能係under accounting
一月第而家搞都可能趕唔切
但五月有得開學嘅課程最少
可能要將就吓
因為我係搵university, 怕college 質素比較差
唔想比錢學唔到野😂😂
college 有咩推介
其實U都有
大溫UBC, KPU, BCIT都有business 課程
好多人都唔知道會咁chur
我應該會去多倫多
點chur法
搭單想問下steam a其實係咪唔洗搞wes
一個sem讀6-7科
功課排得非常密,每個星期交完就做下一份
Stream B先要
課金A隊應該唔駛
而家想課金會唔會遲
2014年Asso畢業 30萬起手
有冇建議…..
都係搵個diploma讀兩年
或搵個另一半佢讀你做野
想問下多倫多生活費其實係咪好貴?
上網睇好似貴過卡加利好多
卡加利又唔太多college同科揀
反而Humber Centennial個d學費仲平
但計埋生活兩年條數可能仲大

利申:一家三口
岩岩開始plan 想讀ece 好唔好 易搵工?

2年學費 生活費預40萬夠唔夠,想問會唔會有學生宿舍 🙏🙏
卡加利係會平d
多倫多話曬係加拿大金融中心
樓價租金只係比溫哥華低少少
人少加上需求唔同,學科自然會少啲
據聞選擇在當地 50% 面授,50% 網上教學都行到 Stream A,在 Calgary 選擇會多了很多。

可以再搵下資料
有冇師兄英文考唔夠分,要讀個English Course先入你本身既course?
都係,可能都要做藍領學門手藝
有諗過,但就返時間夜晚online上堂
第二朝再返工搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞