加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
所以朋友叫我即買
用香港收入基本上大部分樓都會批到按揭…..
你都好有三百五萬。
一個人做四個人食都仲頂到下,果邊買左樓,其實又唔算好大問題,果邊住得遠架車都普遍。
其實係,俾到訂供落去仲好,擔心咪短租下先,反正都預左無咁快搵到工。
諗緊香港走前借一筆慢慢還
去到果邊一開始冇credit 好難借

我2大2小搵兩房
睇住一兩個月前2000有幾唔錯既condo
而家普遍要2500,仲要差左….
見遠期2-4年樓花好多頭一兩年只要total交10-20%訂金
收屋先開始供
咁係咪例如3年後入伙時已有PR可豁免部分或全部海外買家稅?
大陸打壓恒大,錢就往外國去.... 去到外國樓價仲係咁高.... 師兄加油....
或者去問下[家和] ,ngo黎代答移民問題。
家和系列我煲曬😅
佢地講既野真係好幫到手
但佢地係安省喎
呢方面我搵吓資料
有確實答案再話俾大家知
加油
資訊發達嘅好處….
搵咗一兩分鐘已經解決到呢個諗左成個月既問題

退稅:BC省規定過戶之日起1年內拿到楓葉卡退稅,安省規定過戶之日起4年內拿到楓葉卡退稅。也就是說如果您買房時不符合免稅條件,您需要先繳納稅費,在規定週期內拿到楓葉卡再申請退還稅費。退稅政策適合BC省和安省未獲批省提名的在途申請人,或者其他省份未獲得楓葉卡的申請人,但BC省退稅週期短,未獲批省提名的客戶要慎重!

免稅:如果您拿到了省提名獲批信(買BC省的房子必須有BC省省提名信,安省要有安省省提名信),那麼以主申請人個人名義買一套自住房是可以不交稅的!

買樓花可否免買家稅?

在加拿大買樓花都是先付定金,收房時才開始貸款,這時才有購房記錄,在收房之前是沒有任何記錄的,所以無論您做加拿大哪種移民項目,買樓花都不影響身份。
加拿大樓花收房週期比較長,3-5年居多,也有1-2年的。投資樓花時,如果是通過其他省份辦理的移民,您一定要算好時間,收房時是否可以拿到楓葉卡。如果拿到了就無需交稅;如果沒有拿到楓葉卡就需要暫時繳納海外買家稅,按照政策規定的日期拿到楓葉卡後再申請退稅。
每個月六位數
都得150萬帶過去?
香港洗費大…
還緊好多債
走時會清左部分
仲有3家家用…
所以香港搵幾多都係冇
加拿大一家3/4口,加埋買下玩具,平時買少少野衫褲,都要預鬆啲洗費。
決定左唯有祝福你,加油頂硬上。

讀書+做野+湊仔+家務煮飯,其實真係唔容易

最理想就係夠錢一個唔做野湊仔家務,一個讀書。
冇姐姐同長老們幫手應都係忙到pk
但換黎子女相處既時間
同自由既成長空間
覺得都係值嘅
大家都加油
最緊要你太太捱得苦
相處時間又唔會話多左
番工收工湊仔,無左工人仲要自己做家務
其實相處時間比起係香港有工人用,係少左

自由先最重要
香港朝9晚9
仔女10點訓
每日見一個鐘咋
報緊microbiology
搵六位數嘅代價
好伏咁,清有無second offer?
我淨係報左佢 因為近屋企人
但依家學校嗰邊算係搞掂 差study permit
不過應該係我咁啱跟我case嗰個人伏啫 屋企人打去問同再follow up嗰個人有交帶好多
最壞打算就下年5月再黎過
最緊要有個容易啲嘅path姐
我讀19社科 嗰邊都應該難搵工
有個加拿大本地certificate應該易啲搵嘢做掛
多倫多一定會多d金融既工
痴住紐約應多好多
但老婆鐘意溫哥華冇計….

Legal sec係又要讀law?
其實之前有諗過香港讀返個law
但畢業後CPA讀左3年….
COM SEC又玩左近3年
基本上冇停過讀書考試
啱啱呢兩年叫終於唔駛考試….放假真係放假
真係鼓唔起勇氣再讀….
想問下樓主係做開邊行
小弟又係讀account 都考緊cpa
想知道咩background/做邊行會易啲移民
感激萬分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞