加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
想問下你哋建議英文係考 IELTS 定 Duolingo 好,抑或讀 ILAC pathway 好?英文好屎驚考唔到
打算報幾時既課程?
Duolingo考試難度同過程會簡單一d
但要問清楚學校到時接唔接受用duolingo成績
暫時應該係ok既,拖多一年半載疫情政策變左學校有唔機會唔認受duolingo 成績
真係唔想考,有啲學校接受提早去讀英語課程代替
趕得切就2022年9月唔得就2023年1月,我就係見 ILAC 係讀唔係考,不過埋單計數舊錢都好似幾貴
我想問Seneca D 一年pg course 寫就寫一年,但係letter of acceptance 講既study period 得8 個月,會唔會唔合資格,問完佢有無好明確講話張cert 係寫八個月定一年
Programme 應該有寫一年定兩年制
睇唔到就問學校
一年制係讀2個sem 8個月,唔會讀足12個月
你幾多時間讀完都係計完成一年課程
例如超人一個sem 讀曬或抄左3個sem 先讀完都係當一年
佢website有寫明一年,但係我怕ircc 會因為張letter of acceptance 卡我
有寫一年應該就會係一年
放心
咁我試下先thx ching
但係見seneca有啲2個sem就寫係8 months
有啲一樣係2個sem但係就寫1 year
點解讀嘅時間一樣但係計法唔同咁奇怪嘅
IRCC唔會睇實際時候
學校證書寫係 1 yr course 就只會計一年
所以要睇課程係一年定係其他時間
冇一年既唔報就得
睇埋要有DLI 同PGWP就萬無一失

你報一年係 pro grad?
係呀 graduate certificate
師兄,你報左algonquin college幾耐收到通知話收左你?
我前幾日報左
個個programme 要求都唔同

但好多Master要6.5
想問下ching係咪email 大學student affairs office申請寫封letter證明當年個course 係英文教學就得?胎埋想問下如果真係想報master, 佢要我交academic reference letters 但我已經畢咗業8年,啲professors識我老鼠,可以點做?
一個月
最樂報前問定學校
但好多學校都只係豁免指定英語國家既課程
香港英文讀都唔計
我問過幾間都話香港degree畢業都要畀ielts
有無溫哥華group 想識下朋友
小弟之前報左Seneca college 既graduate certificate,咁佢個official website 就寫個program duration 係2 semesters(1 year). 我早兩日就收到acceptance letter, 但佢個length of program 就寫係由2022生9月至2023年4 月.

如果係咁,個program係唔係唔meet stream a 既requirement?

個website 係咁寫

但張acceptance letter 係咁寫

跪求解答唔想洗左十幾萬之後拎唔到pr
正常,duration 有標明1 year 就可以
1 year唔會讀足12個月
只要係DLI 同 有 PGWP就可去馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞