加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
有一年當然首選
兩個人返工同一個人返工差好遠
但我地呢啲畢業N年既
要搵到啱嘅科,啱時間,啱城市都有d難
我最大問題係唔知趕唔趕到下年9月可以去
如果1月課程起碼再少一半….
岩岩做野年幾
都打算遲啲去課金讀書行stream a算
但應該就簡graduate diploma 一年個啲快快手搞掂去
我見好多ching都話最好簡埋有coop嘅先好讀
咁就有加拿大工作經驗

我依家未做詳細資料
coop呢個通常係學校幫你搵埋定好似intern咁自己出去左搵右搵(非醫療科,例如IT)
好睇你果間學校點講
有當然最爽唔駛煩
但應該都係自己搵既多
我去到嗰邊唔諗住做返老本行㗎啦 你都叫做仲好啲做嘢都同個degree有關. 你唔想煩都係讀返Business可能會啱用啲. 環境治安問題基本上你唔使擔心我以前住北美嗰邊附近.

巴打你有冇了解過 讀廚師學校嗰啲唔知work唔work. Culinary school 學多門手藝煮下嘢食都好 到時候讀完搵工又應該會容易啲.
所以我就擔心唔知會唔會好難搵
讀廚我又冇留意過
不過我諗要考牌既行業保障同穩定性應該好d
唔會畀人壓min pay同咩人想入行都得

其實打工既話做邊行搵幾多都睇化左
搵得多最後交完稅都唔差好遠
打份工安穩就算
19年Ugrad

打算22年9月去多倫多讀一年grad cert
搵緊college,research咗陣見大部分人都揀以下呢4間

Seneca
George Brown
Centennial
humber

想請教吓有冇巴絲讀緊以上學校可以comment吓?
目標係想讀完書行streamA,搵工易d咁

好似都差不多時候要報
感謝大家
Lm
岩岩再RESEARCH左一下, 如果有諗住讀一年既巴打有一樣野要注意, 因為個前提要係本身個degree一定要係5年內先得.

如果大部份人如果諗住行Stream A, 最少要讀2年先得.

graduate or post-graduate credential (for a diploma or certificate) from a program that is at least 1 year in length; in addition, the program must require a post-secondary degree or diploma, which must have been earned no more than 5 years before starting the graduate or post-graduate program
一年Pro Grad 申請Stream A 係畀可以行Stream B但又唔想做野而讀書既人。
我地一年合資格既Master program係可以既
係wo, 如果搵到一年master應該都可以.
無錯。所以我而家首要考返雅思先
Master 6.5先有得諗
SP未睇,通常係報左學校先定註冊左SP先,要幾耐
https://www.uvic.ca/graduate/programs/graduate-programs/pages/business.php

睇下啱唔啱你
UVic 應該租同學費都平過大溫嘅 ubc
1 快手申請 owp
2 練好英文,喺加拿大生活 英文都要有番咁上下
3 積極考慮去 Manitoba, MPNP 超易,啱曬 16 17 grad
謝謝program 唔錯
但暫時都係搵大溫先
朋友們都在Richmond😅
搵左學校先
收到offer先可以申請SP
岩岩睇左Stream A, 我17年5月grad. 如果想用post grad / cert 行Stream A 係咪要2022 年5 月 前報讀?
都有諗緊去,但係本身ug讀science,唔知有乜嘢可以讀冇咁乞食
係,你個情況好趕。
Post Grad課程開始前5年內畢業計
最好黎緊一月就開學會就穩陣少少
5月開學日但你畢業過左5年就gg
行stream B好似容易少少
起碼唔駛搵學校,搵得黎再批SP都幾個月
要22年5月前入學
搵下1月,5月入學嘅 post grad cert 囉,唔一定要熱門 college, 偏遠啲,轉科都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞