加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
想問下2023先入學讀dip 仲嚟唔嚟得切行stream a?
2026年 8月31日截止
2023年9月讀2年
2025年尾應該就有證書可以申請
好 唔該巴打
唔使一定加拿大工作經驗
不過有加拿大工作經驗會高分啲
有加拿大job offer再高分啲
但係如果你英語能力高分係可以補返唔夠啲分架
不過疫情期間,EE / fsw呢個類別停咗抽籤
希望下年會開返啦

不過草原三省凍過多倫多
但係為咗攞PR
點都要捱返幾年
冇owp 就一定要讀書?
2015grad揮手 都係想過toronto但仲未諗到讀啲咩 本身second low都驚冇學校收
巴打諗住master?
本身有degree,本身想話讀diploma諗住平平哋又實際,可以唔洗咁chur同埋慳返啲俾呀仔報daycare center,但近期睇到啲消息話加拿大會質疑你點解讀返轉頭而唔批study permit 😩 大家覺得係咪都係報返master穩陣?😓
幾時既事?網上分享好多都成功批喎
唔係個個都讀到master, 唔再夠分夠錢同推薦信
但倒讀個study plan要寫好少少畀移民官批你
唔好完全同科倒讀
我下個月先考ielts
情況同你一樣
我IELTS都未報因為我唔知目標係master or hi dip, 如果讀hi dip我就唔操paper 9衝去考搏一搏,但如果讀master要求高好多,咁我就溫下書先….
所以倒倒唔可以完全同科
又唔可以冇關係
最好應該係對自己職業生涯有輔助嘅科目
d 人鳩up
大把人u grad 讀dip 都批sp 啦
study permit 香港92% approval rate 有咩好驚
有一年嘅master收我就緊係好啦 但兩年制dip都會考慮 但對讀咩科未有頭緒住
幼教好似讀完做要做返呢行咁 巴打可能要考慮清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞