加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
Mechan eng呀
已經報曬四大college,希望有好消息
Cityu transcript 好似冇寫English instruction language?
咁可以申請啲咩證明?
我都係City
但報名KPU後話香港冇得豁免
問左你果間接受香港課程未?
費事白搞
如果真係唔想行Stream B
Post grad 首先學校收唔收你?
完全唔同科學院未必收你讀post grad
另一面同科升讀移民官好大機會批,因為冇倒讀問題
如果係另一科會難d, 因為移民官唔會理學校offer
純睇你係咪真係嚟進修再回國發展
要畀佢睇到點解你要去加拿大讀呢科同讀書點樣幫到你。如果完全另一科會難少少
睇IRCC個網,好似5年內ive HD grad 可以去加拿大讀個1年 graduate certificate 就行到Stream A,唔知有冇理解錯
我個係
George brown
Humber
Centennial
Seneca
3日Daycare 兩個唔使1500
5歲要上kindergarten 要俾錢
8歲上elementary 公立唔使錢
After school daycare唔係太貴

落地買架平used car啦
你要送細路返學 一定要車
仲有冇車點同細路周圍去
平有平買

買樓花簽約唔理你
最多會問你咩身分
收樓前半年先問銀行借錢
睇身分睇收入
收人緊要d
唔該曬
5歲kindergarten 唔係免費?
去到嗰邊應該五歲幾,上小學既前一年

After school daycare 暫時查唔到幾錢
上網睇都係人哋分享大概費用
Daycare 中心又冇價錢標示
預1000會較合理?

車都一定會買
只係一到步應該好多嘢要買
又要成日出去搞文件之類
近空鐵Condo應該方便啲

咁租住先去到再買樓花都未遲
最多2-3年嘅樓花
揀大型發展商應該穩陣吧
等有PR先入伙唔洗比多20%
溫哥華啲朋友係咁叫我買左先
佢話舊年已經升兩成
但我覺得唔太可能每年都升兩成掛
美國下年都話加息
好似唔多PG cert 接受HD, degree既比較多
會唔會考慮OWP做一年?
OWP唔夠時間,本身預左讀2年diploma ,不過突然間見到有呢個option,仲要想讀果科既PG Cert admission requirement 有diploma 就得
有無人Humber North

冇問題啦

我5月intake
9月尾apply 11月中都批左
我仲拖左成個月先去bodycheck
Diploma寫16個月點計 ,係咪要搵過
想問下有關報diploma問題
我文科u grad 想報返啲science嘅科黎讀
Academic requirement就寫住要有bio/chem
但係我係中學冇讀過呢啲科

其實咁我係咪已經唔報唔到定係冇影響可以照報
Post條link上嚟睇吓
咁都寫到明要有相關學術要求
啱啱畢業做野未?
學校批之餘仲要移民官批先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞