加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
hi all最近先開始睇stream a既野,有啲蠢問題問大家
14年hd(CE) grad, 做左4年mobile game dev, 想報下面個course
https://www.centennialcollege.ca/programs-courses/full-time/game-programming-fast-track/

Credential: Ontario College Advanced Diploma
Program Type:Fast-track program (2years / 4 semesters)
想問下係咪都符合stream a既要求?
同埋我夠唔夠quali apply到?
心急人上
支持樓主及眾巴絲
我係持OWP到左多倫多一個月,有機會認識下,唔分study permit定work permit。
以下為加拿大/多倫多嘅巴絲聚集Group,覺得有用可以入嚟支持下
(冇大台冇機構,只係開黎聚合一眾巴絲)
Discord Group綜合吹水群(請用App打開連結) https://discord.gg/zArz8bgshS
Telegram 群組 https://t.me/hkcad
可以問下學校收唔收先
同時要留意係咪DLI同做唔做到PGWP
如果ok讀兩年感該可以做stream A
兩年Course就夠
PGWP其實唔緊要 因為兩年已經PR
PR之後先再做野就得
其實PGWP好緊要
畢業後仲要等幾個月學校先出證書等文件畀你申請PR
申請PR到批再攞到都要時間
另外申請左PGWP先可以返full time做野
咁亦有有合理簽證留喺加拿大等PR批
萬一到期要離開咁就用唔到stream A申請PR
超大鑊
唔關事 你fulfil到stream A 要求就可以申請PR
只係申請PR期間 你唔可以番full time
申請PR都係合條件就得 唔需要係咪PGWP
從來PGWP係比啲畢業生 畢業後搵工用
如果你係stream A 你就係免左搵工呢步
直接申請PR IRCC亦唔會因為你冇PGWP而拒絕你PR申請
Visitor visa都可以
唔可以 目的係拎左PR之後先番工姐
不過IRCC既說法係 you can start working anywhere while you wait for the PR card ,所以應該係冇事,就算PWGP過左期。係如果冇PWGP就尷尬啲
自己去而畢業後唔返full time 係可揀唔申請PGWP
但時間係好趕,同埋好睇IRCC果時審批PR時間
另外如有伴侶工簽同子女學簽都會有影響
風險就自己評估喇

另外轉發網上關於Stream A PGWP畀大家參考

讀完書大把時間可以申請永久居民身份?
為咗符合申請Stream A嘅條件,相信大家都不停搵合適嘅課程去涵接自己嘅工作經驗,但大家可能會忽略咗申請永久居民係需要持有有效嘅臨時居留簽證。即使讀完書又要等到有畢業證書🎓先可以申請Stream A,但學生簽證嘅有效期又冇咁長,咁點算好呀?🧐

定啲嚟!只要係加拿大國際留學生,畢業後並符合資格就可以申請畢業後工作簽證(PGWP),目的係希望國際畢業生可以合法繼續留係加拿大以提供生產力,同時亦讓他們有機會取得加拿大永久居留權。所以大家記謹要申請PGWP去延長加拿大居留權,咁就有充裕嘅時間去處理永久居民申請啦!🙌🏻

所有學校/課程都可以申請PGWP?
大家揀選學校/課程要留意👀,因為並唔係所有學校/課程都可以申請PGWP,所以報讀課程前記得要去加拿大政府官網做下research🔍,確認一下所選嘅學校/課程係咪可以申請PGWP。
文章後段提供咗搜尋步驟,大家可以參考一下

其實畢業後工作簽證(PGWP)都係屬於開放式工作簽證(Open work permit)嘅一種,所以大家係等待PR審批嘅期間持有PGWP,可以係加拿大從事任何嘅工作㗎!

申請PGWP嘅注意事項
1. 申請PGWP有效期間📆
PGWP設有申請時限,需於畢業前最後一個學期成績公布後180天內提交申請。若果想申請PGWP嘅話,最好係成績公布前就準備好資料,否則錯過咗就冇機會㗎啦!

2. PGWP有效期取決於所讀課程📚
PGWP嘅有效期係取決於申請人係加拿大所完成嘅課程。若課程時間超過八個月而未長達至兩年,該畢業生就可申請等同於課程時間嘅PGWP;若課程時間為兩年或以上,則可申請最長三年嘅PGWP;但若課程時間少於8個月就未能符合資格申請PGWP。

3. 只有一次申請機會📝
你人生中只可以申請一次PGWP,換言之你並唔可以畢業後申請一次PGWP,之後再修讀進階課程然後再申請第二次PGWP。所以要好好考慮呢個唯一嘅機會!

申請資格
1. 所就讀的院校須為合格的DLI (Designated Learning Institution)
(注意: 非所有的院校都符合資格申請PGWP)
2. 申請時需持有有效的學生簽證
3. 於加拿大完成並取得一個為期至少八個月課程的有效學位
4. 持有學校的畢業證書或成績單
account degree 報it dip
啱啱批sp
有呼吸有credit card 就收
批唔批另一件事
不過香港都9成幾批

不過唔批一次以後就好難批
好,我再睇睇
有bno 既話我都想揀英國 可惜冇
標準答案係愈早愈好
移民政策話變就變
唔好害人
即去最安全
德望幫到你

加香 最大型加拿大港人谷 - https://t.me/joinchat/TOW0rKegyH-GRs8H
Peterson 學簽 Stream A - https://t.me/+Z7wiN2wxpOIyODEx
SP 學簽 - https://www.instagram.com/hkcastudyinfo/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞