加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
1個月就出左
想問下年香港ugrad,請問自己去行stream A係咪最好9月過去讀master? 請問拎到pr期間,預計總共要用幾多錢?
唔該大家
咁少資料好難答你
係想讀master定問係咪要讀master?
點解唔行stream b既?
我怕stream b好難揾工。
我想讀master,主要係想問生活費學費個啲,加埋要幾多錢。唔該
學費就直接去你想讀嘅U 睇
生活費你要視乎去邊...
其實真係想讀Master 都係先stream b 拎到pr再讀抵啲
咁行stream b揾工,係咪都係揾返香港ugrad既科?因為我ugrad gpa唔高,怕揾唔到工。
冇錯,你讀一年post grad 或做一年野攞左PR後master 學費會平20-30%
Master 學費上校睇返,我睇過international 學費每年30萬港紙左右。兩年就60萬
生活費就睇你住咩,幾百share house 到二千幾一房condo都有
Stream A 最遲後年要入學?
搵咩都得,冇要求。返M記頹工都可以
其實gpa唔高都未必讀到master 如果要讀書都可能做post grad dip好啲

但stream b應該係最好 搵到同你讀嘅相關工作就好
唔係的話其實做收銀 待應都得..
Stream 2026年8月31日截止
如果要讀兩年課程
理論上最遲24年9月要開學
咁26年6月左右讀完
但咁樣好危險,十分唔建議
1)政策講到明可以隨時取消或提早結束
2)最後個sem 唔可以Fail
3)六月畢業學校都未必8月31號前比到證書同所需文件你申請Stream A。但就GG了
有得早就早
加拿大diploma 會唔會好難讀,見到有啲科第一個sem 8科 sem2 sem3都要讀7科
會 每個星期都有assessment 係基本
咁多
報左KPU business 每個sem 15個credits , 2年 total 60個credits. 好多科都係60咋喎
咁如果我下年grad,最快幾時先拎到owp?係咪要派cert先申請得同審批時間要幾耐?唔該晒!
有無人會考慮報cert/diploma 呢類course ?automotive repair 呢類
要拎cert 後先申請得 時間就唔知啦
可以過隔離stream b 睇下
最好就準備定,e.g 做定body check.. 有cert就即刻申請,如果有啲咩事申請唔成功要再申請就gg
有冇師兄會去London, Ontario
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞