加拿大Stream A - 課金揮手交流區

1001 回覆
122 Like 10 Dislike
兩年Diploma 學費要50幾萬?
咩科要咁貴仲貴過master?

如果你想拎左PR先讀,係行EE?
UT & UBC 係咪真係好難入呢?我GPA 都係僅僅過3,係咪好難入?

你個科master 係一年?學費大約係幾多到?
唔係,我指如果都係兩年制
唔讀dip而讀master
學費支出會由廿幾萬升到五十幾
Master 一般貴近一倍
我係2016畢業, 有OWP, 但係又行唔到Stream B
所以我先諗讀書
我睇一年制master 學費大約係35萬左右, 其實係咪真係太貴呢?
我都想做左PR先讀書, 但係行EE又怕之後有不確定性
UBC要求係高d, 之前睇過兩年 BBA MASTER每年要廿幾萬
GPA應該會辛苦,同埋成績都有要求
未必必收你
行stream a搵coop course啦
起碼平d又會有機會搵下工
你想讀邊間U咁貴?
有冇朋友仲未諗好去到讀咩?
巴打本身香港讀開咩科
你要清楚番你本身係想做咩先?
你想移民定真係讀書
如果只係移民,咁梗係讀dip平d廿幾萬搞掂又易d畢業(記住要畢到業先拎到PR)
我地都搞緊讀書d野,都只係讀dip就算
你話讀完for將來做野,之後畢左業搵到工先啦,要咪再進修
之前一直睇開dip & master
都唔知仲有個coop course
coop course係咪唔等於dip?
我見大家都係2年
睇左UBC同UT 一年既master都係呢個價
大約係50K-60K CAD
另外睇左Western & BCIT master, 平D, 大約係40K CAD
你睇個D master幾錢?
有d dip係年半再包半年coop
比你搵野做 咁畢業就return offer咁去做野咪好d
你本身係degree? 大概讀咩科?
聽講dip同degree 同科既話, dip可能讀唔到, 要唔同科目先得
我都比較過dip & master
dip 兩年學費 + 兩年生活費 VS master 一年學費 + 一年生活費
其實條數可能差唔多, 甚至master 仲平D (因為生活費慳左一年)
所以我先主要諗master為先
我咁樣諗岩唔岩?
可能你讀business貴D?
UBC CS 2年先20K CAD
U Calgary 1年soft eng 30K CAD
終於批咗學簽 ,今個月尾飛1月開學,再見香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞