iPad Pro 2020 & 2021 用家討論區 (29) 1001記得開Post

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
我揀Air嘅理由
ipad個舊design我唔多鐘意
mini個mon又太細
64GB 我已經夠用
120Hz係好順 但對我真係非必須
喇叭我又唔會多用
所以暫時都唔會考慮Pro
Apple 放粒M1 落去都係想刷市佔抗衡Intel 同 AMD 姐, 事實係舊年好多人對粒U 有瞳景, 最後未又係本個iPad OS 15 大家冇分別

所以你岩,考慮入手iPad 型號基本都係周邊嘢好似mon speaker 嗰啲, 效能上根本一鳩樣, 但佢好似越賣越貴
想買部12.9 128g 用返3 5 7年 會唔會好傻 定等新版先買好
無人知新版會有咩唔同
你唔急用就可以等下
想問下翻新機iPad pro 用落有冇咩唔同,諗緊air 定 pro好
iPad os係咪冇eye id
我都係,完全唔知點揀好
Same 唔知pro 2021翻新機幾時會有,巴打會等定係衝pro 2020
覺得64 gb 夠用而又唔care 4喇叭、雙鏡頭、120嘅
就買 air 5

如果64gb 一定唔夠用,要128gb 先得,咁就直接買 pro 128gb ,因為只係比 air 256gb 貴 $400

心急就買咗先(air 5 / pro 2021)
唔急嘅就等下一代 pro
我係到諗64GB會唔會夠用始終有新買新,同埋我主要睇片,除咗speaker有影響,其他都無咩大影響。同埋遲d trade in, air to pro 好似合理過pro to pro
講中哂,要入手air 5 應該只會揀64GB,所以真係睇自己夠唔夠用
剛剛放棄入 Air 5 轉左入翻新 pro 2020
我係用來代替部 mini 5 的 (mini 睇片睇pdf 都係細左啲 決定換)
傳今年ipad pro11 無mini-led
姐係第2代?A12 cpu好似爭d
出ipad pro翻新機好冇?會唔會有咩問題?
真心想問有咩task要勁CPU
睇片 睇pdf 寫note (split screen)
Procreate都唔覺有問題
岩岩入左手 iPad Pro
有無case同mon貼介紹 要用到pencil既 ?
最後都係揀左air 5, 始終唔係好清楚翻新機可以用幾耐
2021 11 寸?
Pick up 定點?64 定256?
電腦野唔係太熟,純粹覺得係新野同埋難保將來有更新會用得上
話哂依家D IPAD都可以用到3~4年
學生優惠,64gb
一般電子/電腦嘢都係有新買新
除非新舊無太大分別/budget 有限

另外iPhone/iPad 仲有os版本問題
舊機可更新嘅次數少咗
啲app對啲舊機嘅support 無新機咁好
有時舊機越更新越lag

試過部iPad 2未更新時碌網頁、打機好順
一更新即刻lag咗

所以,純粹以cpu來講,係夠用
同時開住幾個app都無問題
只係os 限制咗
訂咗11" 希望唔會後悔想要12.9"
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞