iPad Pro 2020 & 2021 用家討論區 (29) 1001記得開Post

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
綠mon我未試過
Bloomin就無研究
但我覺得熄晒燈睇 係真係太光
畫畫一定係pro
Air有delay
iPad cover / case嚟講
moshi同MOFT係咪都算靚?
仲有咩牌子推薦?
iPad pro 個USBC port 可能存在弱點問題https://forums.macrumors.com/threads/ipad-pro-usb-c-port-issue.2229631/
usbc ipad pro有機會出現port位正or反面其中一邊失靈
原因係 iPad pro usbc 係一個獨立Modular 以cable方式連接到底板
cable同底板之間btb connecter可能出現鬆動/接觸不良
結果會導致其中usb其中一面時而失靈
影響範圍包括叉電 data transfer 等等

解決方法:送apple維修

另外一個report來自日本維修網頁
https://iphonerepair-machida.com/report/18696.html
內容指iPad pro usbc插口故障率高
文末猜測用家在ipad低電量時叉電+使用iPad 導致ubsc叉電電流過高
提升咗插口負荷/電路負擔 導致故障
建議唔好一邊叉電一邊使用iPad

本人認為使用高watt數快叉火牛可能都係風險之一
我早兩日都有叉唔到電 又咁啱係喺1x%電
換線換頭都唔得
最後熄機重開就解決到

大家有呢個情況都可以先 restart試下先
呢個可能係ios問題 問過Apple
佢地話將iPad完全關機 然後插入usbc頭叉電 等佢自然開機
用呢種方式bootup ipad 可穩定叉電至100%
綠Mon未見過
會熄曬燈睇片/執相 其實唔特登去搵係唔覺有blooming
Thx 巴打

已入手iPad pro 12’9 ,睇HDR 好正,綠Mon 我都無。
不過熄燈黑底白字會出現blooming
air 係智商稅,完全無air 過,輕得十幾g
有無用case
我用MOFT個飄浮支架連保護殼 拎住真係好重
係枱用係方便的
有用case ,用iPad 12’9 就唔諗住成日拎黎拎去
我已經係係床同書枱用
訓住舉幾下已經無力要坐番起身用
Goodnotes for sure!
真心重,BTW ,大家電量如何?

睇5個鐘片都跌到5成電。
你講第一個既問題我中過
其實我覺得關火牛事
快叉既好快唔得
成日都係得一面得/兩面唔得
你已經好好
我試過六個鐘100去0
都係睇片
用緊10.5 ipad pro
頂唔順第一代支筆身痕想換新
本身有部2016嘅MacBook pro 16”
諗緊換ipad air 256/ ipad pro 11” 128/ 12.9” 128
同埋買唔買keyboard
有可能買combo touch
thank
有咁嘅筆直點解仲會考慮air
覺得combo touch 無乜用,如果要打字用番MacBook 好過
Hi 想問下如果想Window PC 同 iPad pro 共用同一隻mouse, 係咪logitech d multi-device mouse (i.e. m590) 都可以做到呀? 唔該晒
用緊M720 做到
有無巴打用過呢兩隻SSP平mon貼?評價如何?
唔好哂錢買垃圾
講下點差吧
雜牌野連邊間廠生產 用咩料都唔知
又點樣比評語啊巴打

呢啲雜牌野你係淘寶買幾毫子至幾蚊雞都有一張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞