[SPQR]開坑講下羅馬帝國衰亡史

942 回覆
171 Like 7 Dislike
其實羅馬點做到科技咁勁

吸收左希臘化世界同近東文明多年來累積既成果
羅馬可以話係地中海文明集各家大成

其實連自然科學唔係必然發展到既野,主要文明區得希臘有自然科學,羅馬發展出應用科學

呢段我想講好耐,但係搵唔到合適詞彙,演繹唔出,多謝
其實羅馬點做到科技咁勁

其實連自然科學唔係必然發展到既野,主要文明區得希臘有自然科學,羅馬發展出應用科學

Sorry 問得唔夠詳細
我係想問羅馬自身有咩條件去令到佢科技咁勁
集各家之大成再創新唔係每個國家都得,點解羅馬得?
同樣地點解羅馬可以從自然科學發展出應用科學,其他國家唔得?

羅馬既文化好講求實用,羅馬人係實用主義者,見到有用既科技一定會拎黎用同發揚光大,我覺得呢個係此其一
響羅馬擴張勢力範圍期間,好多時被征服既民族都有好高既科技水平,例如托勒密埃及,就有巨大既圖書館/研究院同政府支持學術研究既傳統。羅馬人征服後,就好順理成章地繼承左呢d成果,此其二
以古中國為例,因為地理上同其他對等既文明隔絕,所以缺乏文化技術既交流,而被征服既民族文明程度都較中原低,變左你想抄都冇人比你抄,呢個可能係古中國響應用科技相對落後既原因之一
地理隔閡呢點響美洲文明身上更明顯

中國其實斷斷續續由中亞不斷接收緊外來既技術
其實羅馬點做到科技咁勁

羅馬既文化好講求實用,羅馬人係實用主義者,見到有用既科技一定會拎黎用同發揚光大,我覺得呢個係此其一
響羅馬擴張勢力範圍期間,好多時被征服既民族都有好高既科技水平,例如托勒密埃及,就有巨大既圖書館/研究院同政府支持學術研究既傳統。羅馬人征服後,就好順理成章地繼承左呢d成果,此其二
以古中國為例,因為地理上同其他對等既文明隔絕,所以缺乏文化技術既交流,而被征服既民族文明程度都較中原低,變左你想抄都冇人比你抄,呢個可能係古中國響應用科技相對落後既原因之一

唔該曬巴打
我就係想知呢樣野
其實羅馬點做到科技咁勁

例如青銅同馬拉戰車都係從中亞傳入
不過經靠中亞滲透速度慢,而且唔會好似羅馬咁短時間獲得大量外來技術
起源於公元前13世紀赫梯既鐵器,要到戰國時先開始響中原普及
公元前4世紀起源於印度既佛教,要到公元後先傳到入中原
古希臘時代既《幾何原本》,要到明朝先傳到入中原

得隋唐同蒙古時期輸入得比較多
留名
其實羅馬點做到科技咁勁

不過經靠中亞滲透速度慢,而且唔會好似羅馬咁短時間獲得大量外來技術

落後都算。重要成日打飛機話自己世界第一,又做乜曬啲十九猥鎖嘢,地圖劃隻龜話自古以嚟自己地頭,盛產閹人奴才,男盜女娼,幾千年冇變過

落後都算。重要成日打飛機話自己世界第一,又做乜曬啲十九猥鎖嘢,地圖劃隻龜話自古以嚟自己地頭,盛產閹人奴才,男盜女娼,幾千年冇變過

咁又未去到咁誇
古中國純粹係附近國家廢先成為到東亞最勁既帝國姐
不過如果比較返同期既東漢同羅馬帝國
羅馬帝國既科技真係先進太多

咁又未去到咁誇

咁中國可以自誇係因為歐洲O係黑暗時代果時倒退好多,變相O係大約唐朝時O既中國係進步過歐洲好多(因為唐朝O係阿拉伯學左好多西方科技)

咁又未去到咁誇

咁中國可以自誇係因為歐洲O係黑暗時代果時倒退好多,變相O係大約唐朝時O既中國係進步過歐洲好多(因為唐朝O係阿拉伯學左好多西方科技)

拜占庭尚可一戰,君士坦丁堡當年仍然是世界之都,拜占庭貨幣是由西亞到西歐既流通貨幣
拜占庭衰落之後意大利既城邦又崛起

咁又未去到咁誇

拜占庭尚可一戰,君士坦丁堡當年仍然是世界之都,拜占庭貨幣是由西亞到西歐既流通貨幣
拜占庭衰落之後意大利既城邦又崛起

睇左ZANNANZA O既超級工程,我覺得O係工程科技上真係倒退左好多
用好多工程,去到之後意大利既城邦都做唔到

59年,尼祿突然大獻殷勤,邀請母親到坎帕尼亞海邊的拜亞別墅度假。尼祿特別訂製了一艘華美的小船接送阿格里庇娜,但在航行途中船身解體,尼祿企圖製造意外的假象淹死阿格里庇娜。但阿格里庇娜擅於游泳,被路過的漁船救起。阿格里庇娜派她的奴隸向尼祿報安,尼祿得知之後,指控該名奴隸是奉母之命來刺殺皇帝,便派兵到阿格里庇娜的別館殺死了她。但相傳之後尼祿經常比自己老母既鬼魂纏身導致他之後越來越癡綫。至此,尼祿完全鞏固了他的皇權。

波佩亞.薩賓娜

自己老母一死,尼祿就以不育爲由將老婆屋大維婭流放,迎娶已經懷孕既波佩亞.薩賓娜,好快就引起羅馬市民既不滿。係民意壓力下,尼祿被迫將屋大維婭接翻羅馬,但無耐尼祿就以通姦的罪名,強迫屋大維婭自殺,死後,佢個頭仲比人斬下送到波佩亞.薩賓娜手上,而波培婭就成為尼祿既第二任皇后。同一年,為左確保自己既地位穩固,尼祿指控元老院陰謀推翻自己,並將一名曾經係派對上批評尼祿既元老安提斯圖斯處死,其他尼祿唔信任既元老都被殺死/流放,造成元老院内人人自危,好快就真係有人提出要推翻尼祿。

而尼祿第二任妻子波佩亞.薩賓娜就為尼祿生下一個女孩,尼祿高興地為女兒命名為「奧古斯塔」,可能因爲報應既關係,她出生三個月就早夭了。公元65年,波佩亞.薩賓娜第二次懷孕,但尼祿在一次脾氣發作時踢了正在懷孕的波培婭將她殺死,一屍兩命。但後世歷史學家相信,這個可能衹是對尼祿既抹黑,而波佩亞.薩賓娜實際上應該死於難產。後來尼祿為她舉行左盛大既國葬,消耗相當於十年進口量既阿拉伯香料。

而尼祿任内,為左滿足自己既表演慾,親自上場一邊操控住馬車表演,一邊演唱希臘話劇,後來他甚至做埋作曲家,為當時希臘既表演者作曲。公元64年,尼祿甚至係拿波里首次公開登台。後世羅馬史學家認爲這些行爲是對執政官身份既侮辱,但尼祿一於少理。除左好似卡利古拉一樣將自己神格化之外,尼祿亦都大量投資巫術魔法,希望令自己可以長生不老,甚至控制諸神。為左展現自己既“超能力”,他甚至在和希臘既奧林匹克運動會上面,駕駛十馬驅馳既馬車,結果就係車毀但可惜無人亡。
好正,好詳盡

但我想知佢點樣關始衰落 要由邊到睇起
尼祿任内更加瘋狂既計劃,莫過於為自己建立可以同七大奇跡媲美既巨像(Colossus) ,同埋全世界最大既金頂宮殿(Domus Aurea)。為左建立呢座宮殿,尼祿做左他任内最瘋狂既一樣野:係呢座千古之城羅馬城裏面放火。

公元64年7月17日,位於台伯河的東岸,堆滿了帳篷等易燃物品既大競技場開始起火,再加上起火的這幾天颳西南風,更是助長風勢。當火勢吞沒大競技場之後,竟然又往左右延伸出兩股火勢,其中左邊一股向凱旋大街燒去,接連著的凱旋門、布匿戰爭與高盧戰爭紀念牌坊及神殿等,都在剎那間化為烏有。而右邊的這股火勢,則是燒毀了帝國政府官衙以及其他高樓大廈,那些四通八達的街道、商店及民房,也都化為灰燼。結果全城幾乎陷入一片火海之中,就這樣這一次的大火一連竄燒了六天七夜,結果放眼羅馬全城皆為焦土一片。當時據史學家所講,尼祿身穿希臘服裝撥動琴弦,係熊熊烈火之下,演唱住特洛伊的殞落。

但現代史學觀點就並不接受尼祿刻意縱火既講法。並依據當時的一手史料指出火災發生時尼祿並不在羅馬城內(但尼祿在得知火災發生時第一時間的驅車趕赴羅馬指揮救災),且敞開其私人花園讓受難的民眾進入,以免遭大火的侵襲,並以中世紀至近代的歷次都市大火作為例子指出,羅馬大火應為單純的意外事件。但尼祿既負面形象,尤其是後來大量耗費民脂民膏興建金殿,以及逼害基督徒既種種行徑,就令呢場大火同尼祿劃上關係。

但可以肯定既係,即使尼祿接濟災民但事後尼祿進一步徵稅加快興建金殿而唔係進行重建既處理,引起左廣大市民既反感。尼祿聽聞有人懷疑是他本人所暗地縱火,為了不使傳言擴大,他便宣稱這場災難是當時日益壯大既邪教-基督教徒既陰謀。於是他下令逮捕基督徒,公開地將他們殘酷折磨——釘十字架、披獸皮讓惡狗咬死、將他們釘上柱子做為蠟燭。

係尼祿任内為左支持他係希臘既各種豪華開支,羅馬已經將富庶既希臘城邦榨乾,而羅馬呢場大火更加令羅馬無法進行正常既經濟活動,於是尼祿就偷鷄將羅馬銀幣既純度降低,製作更多既銀幣來去由市場上搶錢。

係廢墟上興建既羅馬版阿房宮:Domus Aurera

係搶夠錢之後尼祿既新皇宮:金殿即時開建,金殿位於羅馬市中心既帕勒坦山(Palatine Hill)上,面積達到、甚至超過1平方公里。設計金殿既御用建築師分別係當時首屈一指既塞拿(Celer)同塞魯維(Severus)。金殿採用混凝土結構,內外牆身貼上打磨光滑既白色雲石,採光亦都經過精心設計。金殿內有超過300間大小房間同客廳,內裡設備極盡奢華。而室外就有碩大既花園、人工湖泊、停泊響人工湖上的私人遊船、皇家浴場甚至假山。皇宮中享有專用特供食水,由超過80公里長既水道橋供應。尼祿既願景係希望將自己的皇家園林佈置成帝國境內唔同既自然風景,將所有野都搬到羅馬。

仿照羅德島巨像興建既尼祿巨像,蘇埃托尼烏斯《十二帝皇傳》所載,巨像高120羅馬尺(35.5米),相當於超過十層樓。後人為鬥獸場安既名Colosseum,就係Colossus(巨像)既意思。

詳情可以參考Zanana既超級工程post: https://lihkg.com/thread/278122/page/1
好正,好詳盡

但我想知佢點樣關始衰落 要由邊到睇起

三世紀危機
如果去完歐洲exchange 唔去羅馬是咪人生遺憾

當然,世界上做任何野都係有成本既,尼祿係羅馬既坑都未填完,就去希臘既科林斯起運河,耗費既人力物力巨大到已經超出羅馬所能夠承受既負荷。被削弱到幾乎無權可用既元老院對於尼祿荒唐既行徑亦無辦法進行制衡,於是一個密謀團體開始係羅馬上層社會形成。而領導呢個集團既首領,係格涅烏斯·卡爾普爾尼烏斯·皮索。

皮索曾於卡利古拉在位時被流放,妻子被卡利古拉所强暴,而後在克勞狄統治時期擔任執政官。公元62年,尼祿開始處死反對他既元老之後,一批元老同騎士階級開始擔心羅馬會毀係尼祿手上,於是一批反尼祿既元老開始聚集係皮索身邊,計劃推翻尼祿重建共和,史稱為皮索黨。

卡利古拉出現係皮索既婚禮並對皮索既妻子出手

就在計劃準備就緒之際,一個叫米利楚斯(Milichus)既自由民向尼祿告密,係嚴刑逼供之下,整個陰謀集團既成員相繼敗露。超過19人被處死,三十多人被流放,當中包括尼祿既老師塞內加,尼祿逼使他以切開血管的方式自殺。事後尼祿擴大打擊面,整肅異己,讓羅馬的上層階級隨時感受到皇帝的恐怖統治。當羅馬城内無法以政變既手法推翻羅馬,剩下既就自然得翻軍事手段。
但聲名狼藉既尼祿其實係外交上並不是一無是處。尼祿執政早期遇著同安息王朝就亞美尼亞既控制權發生衝突。公元55年,當時羅馬的東方屬國亞美尼亞發生政變,最後由安息的王子提里達特斯成為新的亞美尼亞國王。由於羅馬一向視亞美尼亞為其保護國,流亡的亞美尼亞人士向尼祿請求援助。於是尼祿派遣日耳曼軍團長官科爾布洛,讓他全權處理東方事務。

當時既亞美尼亞位處波斯安息王朝同羅馬東方屬國之間,具有重要戰略意義,到拜占庭時代都係羅馬-波斯爭奪既地方

在帕提亞波斯方面,他們認為亞美尼亞在文化上與波斯相近,因此決定可以自行管理亞美尼亞的事務,毋需照會羅馬。安息王朝國王沃洛吉西斯一世拒絕羅馬恢復舊王的要求,並徑直任命胞弟提里達特斯為亞美尼亞王。58年,科爾布洛率領三支羅馬軍團:第三加利西亞軍團 ,敘利亞第六裝甲軍團和第四西徐亞軍團進入亞美尼亞,並得到屬國本都同小亞美尼亞既國王出兵支援。提里達特斯利用當年對付安東尼既方法,騷擾羅馬補給綫以阻擾羅馬, 但科爾布洛已經加以防範。

當時波斯正遭受中亞游牧民族既侵擾而無法派出援手,而亞美尼亞亦因爲繼承權既問題而分裂。看住這點既科爾布洛就尋求儘早同提里達特斯決戰:他利用主力部隊圍攻亞美尼亞山區提里達特斯既據點。59年,科爾布洛攻下亞美尼亞的國都,將安息的勢力趕出,提里達特斯逃亡。羅馬方面則擁立提格拉尼斯為亞美尼亞王。尼祿認為戰爭已經結束,便將科爾布洛調回敘利亞。

62年,安息解決邊境問題之後立即重新介入亞美尼亞。被罷黜的提里達特斯,在安息軍隊的保護之下,再度進入亞美尼亞。尼祿派帕伊圖斯率領羅馬軍團迎戰,但卻遭到嚴重的失敗,帕提亞再度掌控了亞美尼亞,提里達特斯再度登上王位。

安息王朝國王沃洛吉西斯一世

於是尼祿再度任命在敘利亞的科爾布洛出戰。由於科爾布洛的威名在當地具有相當的影響力,當科爾布洛在幼發拉底河建立碉堡時,引起了對方極大的恐慌。帕提亞方面不想與科爾布洛接戰,便派遣使者與尼祿商談和平條件。

63年,帕提亞與羅馬達成協議:承認提里達特斯為亞美尼亞國王,但國王的王冠必須由羅馬皇帝授予。提里達特斯進入科爾布洛的軍營,在尼祿的塑像之前,由科爾布洛代理皇帝為提里達特斯加冕。後來,提里達特斯親赴羅馬,尼祿再度為他加冕,並以盛大的慶典歡迎他。因此,尼祿在該地維持了相當良好的名譽,此後羅馬的東方邊境維持了七十年的和平。

科爾布洛

作爲平定東方功臣既科爾布洛公元66年因爲捲入皮索黨既密謀而被尼祿要求自裁。而本都到小亞美尼亞既一系列屬國就陸續係尼祿任内成爲羅馬既行省。

失去左歐洲第三世界國家既機會

失去左見識歐洲第三世界國家既機會

失去左見識歐洲第三世界國家既機會

意大利真係好撚垃圾
我純粹想睇返羅馬帝國時期起既建築物憑弔下
但又好似淨返好少咁
意大利人有無哥德人血統
意大利人有無哥德人血統

應該係問有無拉丁人血統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞