[SPQR]開坑講下羅馬帝國衰亡史

942 回覆
171 Like 7 Dislike
lm

留名
有啲位文句欠通順,好似奧古斯都嘅繼任人、日爾曼同羅馬嘅戰爭,睇到有啲亂
有啲位文句欠通順,好似奧古斯都嘅繼任人、日爾曼同羅馬嘅戰爭,睇到有啲亂

之後會改善
就係提比略既任内,除左對日耳曼尼亞用兵之外,仲發生第二件對歷史有深遠影響既事。去到呢度我地又要將鏡頭轉翻去猶太。

希律任内既猶太國版圖

耶穌,呢位當時平平無奇既年輕人,係跟左老豆做左幾年木匠之後,由加利利去到約旦河接受之前講過個位施洗約翰既施洗。當時耶穌實際受洗既年份,歲數已經無法考究,對於耶穌係受洗之前既前半生經歷過既野,就只有新約聖經既一面之詞。後世部分歷史學家考證被基督教視爲僞經既文獻,發現更多關於耶穌年幼時既記載,甚至有人推測耶穌既生父係羅馬士兵潘德拉,不過都係個句,無辦法交叉查證既野,信不信由你啦。

而當時既人亦都無辦法估計到係未來,呢位成面鬍子高高瘦瘦,口操阿拉姆語既人會直接/間接地導致兩大宗教既出現,而呢個耶穌受洗既呢個地方,將來會變成呢兩個宗教既聖地。但歷史學家可以肯定既係,耶穌受洗之後就開始學習施洗約翰傳道同接收門徒,而其中過半既門徒來自加利利附近海岸既漁夫。唔少信徒都因爲耶穌行神跡而去跟隨他,好快就係曠野形成一股足以威脅耶路撒冷祭司階級同羅馬政府既勢力。其中希律王就特別在意呢股宗教勢力對自己既威脅,係他任内,他就下令逮捕施洗約翰呢位民粹叛亂分子,再用顛覆國家政權既名義將他處死。(聖經既記載:希律顧忌施洗約翰的威望,一直不敢殺他。後來有一次希律·安提帕斯的女兒莎樂美為他跳舞,希律·安提帕斯高興的答應賞賜她,向神發誓可以賞賜她任何物品,在她母親的慫恿下,莎樂美要聖若翰洗者的頭,希律·安提帕斯藉此機會派人殺死聖若翰洗者,將頭放到盤子中交給莎樂美。)

成日好難mix得埋猶太同羅馬,好亂
btw,日耳曼尼亞即是德國?
LM

Germany個名就係來自Germania
好正
成日好難mix得埋猶太同羅馬,好亂

想聽羅馬多D
d圖
提比略個名係篇文都轉過幾次,雅巴係米proofread miss 左
提比略個名係篇文都轉過幾次,雅巴係唔係proofread miss 左
有幾多羅馬人係拉丁裔?

以我所知係地區名,唔可以完全叫做德國,英倫群島當時叫不列塔尼亞
巴打會唔會講埋上帝之鞭
見到d名都唔知邊個係邊個
提比略個名係篇文都轉過幾次,雅巴係米proofread miss 左

yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞