[SPQR]開坑講下羅馬帝國衰亡史

942 回覆
171 Like 7 Dislike
個 post 係咪完左架?

樓主講過話會寫到西羅馬滅亡(476年)

未完架 輕輕一推

未完架 輕輕一推

加油,不過樓主好似係學生,sem 尾
Push

未完架 輕輕一推

搏鬥埋今個星期再出文

未完架 輕輕一推

搏鬥埋今個星期再出文

Sem尾係人都忙架啦 唔洗急
高質post
好奇一問,樓主喺大學讀咩科?
留名
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

耶穌係歷史上有存在過既人物,信唔信係另一回事
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

Source?
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

Source?

塔西托同蘇維托尼烏斯都有提過耶穌呢個人
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

Source?

點提法?
講緊三世紀分裂危機? 黎緊total war rome2 會出dlc 正

講羅馬最慘係東羅馬查士丁尼 明明收復緊失地 衰黑死病 冇晒人口

收復失土運動反而破壞左大批羅馬古蹟

可能我有啲誤解
好似話東哥德人都唔算破壞過西帝國遺留落嚟嘅根基,但係東帝國喺收復西帝國故土之後反而無力抵抗倫巴底人南征

其實就算冇大瘟疫,查士丁尼都唔會完全收復得曬統一羅馬帝國既全部版圖
東哥德人亦都冇好多人覺得咁野蠻,後期進入羅馬帝國定居既蠻族有唔少已經係羅馬化識講拉丁文同信基督教,東哥德人統治拉溫納期間仲起左一幢聖維塔教堂

但係我睇啲資料話哥德人拆左好多神殿去攞大理石既

至少東哥德人都係取其資源而已,同vandals 相比就顯得非常文明
如果本身啲神殿係多神教遺物,東哥德人搵唔到歸屬感嘅話拆咗佢都情有可原

話說我Google咗呢個教堂,圖文都說明咗係拜占庭風格建築,咁嘅話阿里烏斯派本身有冇自己風格嘅教堂

我覺得點都有 西羅馬亡左之後 好多日耳曼國家都仲係Arian 伊比利亞有 高盧又有 不過呢啲又係咪叫Arian 既風格
lm
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

Source?

點提法?

話猶太地區有個叫耶穌既人搞邪教煽動叛亂結果被處死
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

Source?

點提法?

有講佢自稱彌賽亞同喺馬槽出生?
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

Source?

點提法?

反耶反到你咁痴線

Source?

點提法?

反耶反到你咁痴線

你講下你論點的理據
樓主=耶撚?
耶穌生平都入正史

Source?

點提法?

猶太史學家猶非利加納斯有講耶穌自稱救世主,保羅既書信,路加既福音書,諾斯底既文獻全部都係可信既證據
質疑耶穌是否存在係啟蒙運動之後既觀點,但呢班人從來解釋唔到點解基督教會早期既記載同塔西圖甚至猶太史學家既記載高度一致,所以你係好難否認耶穌既存在,你要質疑既話只可以質疑他既生平既可信性,尤其是神蹟現象

就好似張角,洪秀全呢d你好難話因為唔信就完全否定佢存在過

Source?

點提法?

猶太史學家猶非利加納斯有講耶穌自稱救世主, 保羅既書信,路加既福音書,諾斯底既文獻全部都係可信既證據

唔係掛
蠻族的時代 - 從約維安到亞德里安堡戰役

約維安時代短暫的基督教復興

The death of Julian had left the public affairs of the empire in a very doubtful and dangerous situation. The Roman army was saved by an inglorious, perhaps a necessary, treaty; and the first moments of peace were consecrated by the pious Jovian to restore the domestic tranquillity of the church and state. The indiscretion of his predecessor, instead of reconciling, had artfully fomented the religious war; and the balance which he affected to preserve between the hostile factions served only to perpetuate the contest by the vicissitudes of hope and fear, by the rival claims of ancient possession and actual favour. The Christians had forgotten the spirit of the Gospel, and the Pagans had imbibed the spirit of the church. In private families the sentiments of nature were extinguished by the blind fury of zeal and revenge; the majesty of the laws was violated or abused; the cities of the East were stained with blood; and the most implacable enemies of the Romans were in the bosom of their country.

尤利安的死使帝國公共事務陷入無所適從的危險境地。羅馬軍隊靠一個屈辱性的,但也許是必要的和約得到了挽救;虔誠的約維安把最初的一段和平時期用以恢復教會和國家的內部安寧。由於他的前代皇帝的冒失,他非但不曾使各派和解,反倒有意醞釀了宗教戰爭;他似曾致力於在兩個敵對教派之間尋求的平衡只不過更使得雙方的爭鬥,在得勝的希望和失敗的恐懼瞬息變化中,在爭得自己的權勢和皇帝的實惠的恩寵中,無休止地進行下去。基督教教徒忘記了福音的教義,異教徒吸收了教會的精神。在各自的家庭內部,天生的人的感情被盲目的宗教狂熱和複仇心理所消滅;法律被踐踏或濫用;東部的城市到處血跡斑斑;羅馬人的最為勢不兩立的敵人卻就在國家內部。

Jovian was educated in the profession of Christianity; and as he marched from Nisibis to Antioch, the banner of the Cross, the LABARUM of Constantine, which was again displayed at the head of the legions, announced to the people the faith of their new emperor. As soon as he ascended the throne he transmitted a circular epistle to all the governors of provinces, in which he confessed the divine truth and secured the legal establishment of the Christian religion. The insidious edicts of Julian were abolished, the ecclesiastical immunities were restored and enlarged, and Jovian condescended to lament that the distress of the times obliged him to diminish the measure of charitable distributions. The Christians were unanimous in the loud and sincere applause which they bestowed on the pious successor of Julian; but they were still ignorant what creed or what synod he would choose for the standard of orthodoxy, and the peace of the church immediately revived those eager disputes which had been suspended during the season of persecution.

約維安在開始受教育時便已公開表示信仰基督教;在他從尼西比斯向安條克進發的時候,在羅馬軍團的最前邊高舉起的十字架旗幟,那君士坦丁的拉伯蘭軍旗,便已向人民表明了他們的新皇帝的宗教信仰。等到他一登上皇帝寶座,他立即向各省的總督發出通知,宣告上帝的存在,確立了基督教的合法地位。尤利安的居心叵測的敕令被廢止,基督教的各種特權得到了恢復,並有所擴大,約維安還關切地抱歉說,由於時局動亂,他不得不削減對慈善事業的撥款。
基督教教徒們在對尤利安的這位虔誠的繼位者發出熱烈而由衷的讚美聲時大家的心情是完全相同的;但是,他們還不瞭解他將選定哪一種教義或哪一次宗教會議作為正統基督教教會的標準,於是教會內部的和平立即使得在教會受迫害期間擱置下來的激烈爭論又復活起來了。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞