[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁要睇你聽咩多。CD或黑膠甚至串流機,你都要買部有av bypass 的合併擴音機(假設你又聽歌睇戲都係用對mission), 淨係加後級只能將你馬仔6015的訊號放大到喇叭。如果你係用馬仔的Airplay 聽歌就可以只加後級。好的後級質素當然比AV amp.好得多。
簡單講前級主要用嚟調較音量,後級就將類比訊號放大到喇叭出聲。
Evo75/audiolab 6000 係合併式擴音機(即係前級同後級合併埋一舊)。如果你用AV amp 聽 Airplay,因為AV amp 做埋前級即係調較音量,所以你只需一個後級就可以。
就咁後級平好多?
如果唔係我買部合併app用合併amp黎聽歌咪仲方便?

av amp淨係用黎睇戲打機
即係一對喇叭睇戲,另一對喇叭聽歌? 緊係最好
想用同一對
所以都係諗番av bypass 2ch amp
想問問有冇手足識喺discogs買黑膠
Yamaha ns-bp-200同r-41m邊個好啲?
簡單諗,要好聲係咪應該當我隻Av amp係前級,pre out rca 駁個後級amp,再出前置?
唔係太明av bypass amp同我隻Av amp有咩分別
因為隻Av amp都可處理哂d source, hdmi, airplay
要好聲應該唔好用AV amp聽歌,另外買一套 source-> dac->int. amp->speakers
但我廳冇位另放2.1 了
前置SPEAKER 諗住聽歌+睇戲, 而家5.1.4

將圖中膽機換成你想買的 AV bypass amp 就係
因為空間問題,無乜位買av bypass amp
想問有無邊部個size好又夠力?
謝謝
Bel Canto e.One S300i
呢個我明
我之前諗既後級就係指2 channel amp,即係你講既Av bypass amp?
例如Yamaha wxa 50
係呀,av bypass 意思係繞過2ch amp.份前級,剩係用後級放大。
Yamaha wxa 50 唔知有無AV bypass
其實有rca 入,喇叭線出就係後級啦?
當然可以, 不過每次睇戲都要set返Yamaha 個音量。如果唔係睇戲無包圍感甚至炸壞你個 yamaha
用得bypass amp都冇得避免?
其實我仲有對paired HomePod, 唔知會唔會好聲過mission mk2 lx1
Yamaha WXA50 係無AV bypass 囉
你同我情況一樣
加部audiolab 6000a play 同evo 75 /150 黎聽歌點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞