[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁多位巴絲早晨,想向大家請教吓
隻LSX 駁緊電腦用,用緊電腦底板光纖,依家想轉玩Analog 3.5mm Aux 線
同時想喺底板想買張Creative Sound BlasterX AE-5 PLUS ,見到佢有幾個頭:
連接性1 Dolby Digital Live / DTS
連接性2 :3 x 3.5 mm 5.1 Line-out
連接性3 :1 x TOSLINK Optical-out
連接性4 :1 x 3.5 mm Headphone Out
連接性5 :1 x 3.5 mm Mic / Line-in
連接性6 :1 x Intel HD Audio Front Panel

我應該將條Aux 線插落邊個窿?感謝大家
有無人用緊kef stream 條cable?
880蚊值唔值得升級
睇嚟抵玩過Kanto YU,YU等減價+運費都要19XX,呢個加埋2200,5"低音單元有多個光纖輸入,bluetooth係5.0可以接兩個devices,有報告話係aptX codec,但官網冇寫, MacOS係少數生果支援aptX產品,有冇用藍牙試試係咪aptX?
有時有aptX嘅喇叭官網冇寫,係慳番認證費,漫步者s880db都有aptX不過冇寫亦冇aptX logo,安卓電話連接時出aptX logo所以知道

可能Fluance都係咁,鳩通收6000鎂入場費每件產品另收1鎂,生果產品已知MacBook Pro會支援aptX,其他MacOS裝置唔肯定,windows 就一定有aptX LL/aptX,仲係系統優先使用藍牙codec,連接裝置冇就去番SBC,linux用pluseaudio sound server,藍牙只有SBC,其他嘅有版權需要自己安裝,包括Sony LDAC
2用creative soundcard 解碼,有3個可能預插幾個喇叭做5.1聲道,3係用番LSX內建2Ch解碼,如果用3,可以慳番唔買,同現時冇分別都係LSX解碼

4可能係2CH,不過做咗一次放大,並唔係fixed
好詳細,唔該晒師兄,咁我應該要插2了,多謝師兄幫手
斷估嘅,不過唔啱咪插過,冇所謂嘅
底板有電流,底燥,雜訊. 點搞都唔會太好聲.
所以大部份人都用外置dac(soundcard)

Ae-5 + 同價位都有唔少外置dac揀, 出rca or光纖

如果你點都要用呢張, 就首用 toslink(光纖) 接lsx
2. 6 or 4 (3.5mm) => lsx
3. lan線=> lsx
未試藍牙,今晚試下先
點樣可以test Ai41 係唔係aptX?
sony ht a9好似幾正
搵sony手機 連一次
android 電話或者DAP,如果係aptX連接會有顯示或者出logo,喺藍牙連接內容見到係咪以aptX連接
其實宜加用緊880db/iloud之流既一步到位買kef ls50 w2 會唔會係曬錢 距離太遠
各位大大
小弟剛入坑
最近睇中咗Kanto YU4
去聽過個聲我覺得幾唔錯
但想問問同價位仲有冇其他選擇?
新手想問下咁多位師兄呢條線,比較長身既頭叫咩名

想買番一條 ,但光纖線好似有好多種類
thanks巴打 google到了
我以為係一隻牌子名
3000樓下都冇乜,漫步者a80都3000鬆啲,唔1定好聲過佢,目前盲狙以美馬買Fluance Ai41最抵,樓上巴打買咗對,連運費2200

其他就係thomann嗰堆「監聽喇叭」,但聲唔1定啱你,而且冇remote,光纖輸入同藍牙
audioengine 系列可以試下
想問下各位,見個價錢都幾平,如果想買依個黎做一對passive speaker 得唔得?
請問全套 budget 10k,第日慢慢升級做5.1.2
Sony dn1080 做receiver 好唔好?
想問下天龍avm 個wifi 係咪有bug
個位收爆晒但連airplay 播歌疾下疾下咁, spotify/ kkbox 都係咁
部amp 係咪淨係收到2.4g 既 wifi ?
有無野係router 入面set 可以改善下

謝謝幫忙
插明線 我部onkyo都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞