[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
新手表示唔知自己想要咩聲嘅話 買Hegel 都實無死
啱啱裝, 試一排先再比較
唔該哂兩位
zen stream仲有需要用jitterbug咩?
有多支, 手痕插下, 而且jittrrbug好似插咩都得
我都諗住入呢set+對active speaker
等睇包膠
想搵多對passive係廳 2萬上下聽pop野人聲 低頻有活力緊要啲 有無師兄有推介
之前睇過b&w705 kef r3 想試多幾隻
個人鐘意 elac.
Elac x2
其實英倫風岩聽pop? 見啲人多數試 古典多
想請問下有無換到佢隻ipower elite試
冇錢, 買左ipower x
係咪都同跟機火牛大分別
冇試過原裝牛...
岩岩上左showroom 試705 播平井堅陳蕾jay fung個啲 人聲非常出眾 好平衡不剛不柔
啱啱落左單買stream
平平地好似好過bluesound
想問下大家覺得 Dali / Wharfedale / Dynaudio
呢幾個brand 嘅書架喇叭 聲底如何?

Amp用緊Rega Brio-R, 50W output
雜食 細房放枱聽 筆直8k樓下
有咩夾聲好推介?
英國鬼佬咁中意POP,梗係冇問題
Dynaudio 買過對水貨X14,偏neutral向,音質係好正。但對amp. 比較高要求。Rega都係好嘢,而且你擺房聽應該夠。
最大問題係香港唔知邊度有得賣
active speaker 值唔值得加dac
1k以下唔洗
有無話邊隻dac 值得推介,見啲人推ifi zen dac/ topping
2,3k喇叭,係配呢2款~1k dac.
除非你喇叭又升級
同埋依家嘅英國喇叭已經冇以前果啲咁慢咁拖,就算係Harbath 都唔會話去到完全唔聽得快歌嘅程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞