[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
打算砌一套5.1 主要聽流行曲 電影
比較緊b&w 606s2 同 whar EVO 4.2
有冇巴打有建議邊套做前置好?
個人偏好 Evo 4.2。三路設計氣動高音。
4.2 有三路單元
不過你聽歌好聲可能要加多部2ch 後級 玩AV by pass
EVO 4 評價好勁但覺得樣唔太靚
咁上下錢Focal chora / kef r3 點睇?
R3 有錢梗係去
但預多隻av by pass 推佢啦
砌影院呢隻入門 2千蚊sub 仔點睇
80呎廳左右
POLK AUDIO PSW 111
8 吋
300w
超低音陣列驅動器外殼類型通風孔,向下發射端口
超低音陣列驅動器補件•(1)8英寸(20.32厘米)d(圓形)動態平衡複合錐-低音炮
輸入
音頻輸入•LFE(未過濾)
•立體聲線路電平-(2)RCA
揚聲器輸入(2)一對彈簧端子-鍍金
內部放大器
功率300瓦
請問喇叭擺書枱用避震棉效果好唔好架?
清我都係岩岩砌左套入門5.1, 用緊衣隻, 幾抵玩
九龍灣千七有找
啲爆炸做唔做到散出嚟(震褲腳)效果?
一係 遙
就睇 CA minx x301 多隻8吋被動同有白色
但貴2000銀
百零呎左右長形廳, 我坐sofa 睇距離三米都好夠了.
可能要求唔多
如果想加個後級比隻av amp 出2 channel 聽歌, 點先知有得關左隻av amp 既前級放大? 謝謝
SR 6015
https://www.marantz.com.hk/zh-hk/shop/avreceiver/sr6015
說明書有寫
機背一堆pre out
說明書話
1)一係全部CHANNEL 都係connect to external AMP, 禁就可disable 個前級
2)本身support 11個channel, 9個直出+2個係用pre-out出, 要係11隻speaker 既setting 下先可以set
a)前置2隻用pre-out
b)height2, 2隻用pre-out

我擺電視櫃前面 對住自唔夠一米
咁好夠了
師兄係咪 hifi Gxxx?
我執曬成套Polk S 系5.0
平全新 成3000蚊
https://manuals.marantz.com/sr6015/eu/en/DRDZSYhylpohod.php

睇完好似 係就咁插zone 2 or前置 左右.
4個插位喇叭會同時出聲, 你自己減翻av amp個2隻出黎.
yes
polk 好似出左新野你可以睇埋先
咁新出都貴啦
佢都話會出S elite ver
不過佢而家平均每對都平成千俾我(當然當二手)
玩住先, 留錢買2ch
記得你好似有對天龍無線, 唔知有無得拎黎做後置
Polk 齊曬5.0 啦
而家差M, sub ,反射 就起壇
但禁樣好似佢會繼續前級放
師兄 AV amp 係無得唔用佢個前級。
各位ching

我想問如果拉左獨立電源 仲需唔需要電處?
反射喇叭 Polk R900 有無人開過箱,唔太搵到評測
同klipsch RP-140SA /500SA比較如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞