[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
好快
new post LM
點睇ls 50 w2?
抵買
KEF 做緊減價,有無巴打幫襯左?
腳架set抵玩
LS50 W2+腳架=2萬左右係抵
部CD機搖控壞咗 又要搵代理買過部,記得好似唔使1000

暫時用擴音機個搖控,轉source就撳部機
師兄們有無細細隻subwoofer 介紹?
100 呎左右睇戲
想細到點先? 而家最細似乎都8" 單元
日馬, fostex sub mini 2
想請教買Fluance ai41 定Eve audio sc204 好?
邊部?
DP410
jamo s808
比較薄身
兩隻都冇聽過,一般嚟講取向唔同,Fluance呢類會以「好聽」為主,家用音響,Eve呢類屬於工作用,例如mixing,聽錄音有冇問題之類,取向通常響應平直以「最少失真」為主要方向,著重還原錄音、混音後監聽

所以只能夠有實物聽先知啱唔啱你聽。 冇話好唔好,冇嘅話只能憑review,個人經驗,用家報告盲買
唔該晒
衣部個樣幾靚仔, 香港有無得賣
唔使客氣簡單啲講,唔講音質先,睇你用途,如果係買嚟代替soundbar,咁買Ai41,有光纖有藍牙有RCA輸入,電視機光纖駁去就得,如果係Android TV或者有Chromecast with google tv,可以通過Android電話經電視機光纖出音效,用三星電視機之類有Airplay嘅可以用iPhone 通過Airplay聽歌,簡單啲就藍牙,有remote,亦可以加DAC,價錢平, 另外亦可買個Airplay receiver ,咁唔使開電視

諗住玩「pro啲」,咪買DAC preamp combo買Eve玩,價錢就貴好多
唔該,咁我本身有zen dac似乎Eve好啲
咁咪買Eve Audio,想用到佢嘅XLR輸入要買條ifi 出嘅4.4 to XLR cable
話說三星電視機Tizen OS有Apple Music app,但唔知係咪lossy定係lossless?
應該冇
唔係,應該買啲無內置dac無dsp既先岩。e.g. tannoy gold 5, Adam t5v之類
咁想問有dsp 同冇dsp 嘅話,聲會有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞