[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁我都是買A7000加SUB仔算數
如果五千蚊呢???
作為音響POST的朋友我會話
你一條友有得自己住唔駛怕女人的話
買AVM 5.1.2好好多
一黎sound delay 會少好多
二黎慢慢升野尋寶加埋砌野好玩好多
加埋你真是玩,玩住簡單的已經一皮多少少,平過A9,效果好好多
wharfedale DX-2 (已經5.1喇叭) 加埋一個有preout 的AV AMP已經一萬多D仲有
加多少少約2千有埋果.2 但其實AVM 而家無乜邊部SUPPORT EARC所以你.2 其實無乜用到
仲可以買下8471線黎玩下

之後DX-2玩一排先至諗方法去升D SPEAKER
FRONT 果兩隻大把CHOICE (依個post 大把意見俾你)
center 睇影中間效果是靠佢一升
SUB仔可以用SVS,同官方落單寄去集運倉黎香港,大約是香港價七折

玩SPEAKER就無依樣野玩啦
咁你玩住yamaha 2.1 soundbar 有埋subwoofer 入門先
俾自己知道多左個sub仔睇電影打機會有幾大分別
我就係見 st5000 有特價五千蚊, 所以諗住買嚟試下
無用過ST5000,唔敢好大力支持你
但sony 賣得5000蚊清貨都可以一戰的
原價萬三蚊
睇mac本身內建解碼幾高,生果music最高192/24, 正路估得,搵eagles 嘅專輯試試

利申:冇mac
有五千蚊budget買有源喇叭有咩推介
edifier A100好唔好
電腦用還是電視機用?
電腦/手機用 主要用黎聽歌
咁a100都冇問題,自己聽demo睇吓啱唔啱聽,有藍牙有USB DAC同光纖輸入
搭單問用緊edifier s880db
佢條usb cable (usb b to usb a)可以出24/192但係我macbook pro usb type-c用adaptor轉其實有冇差到?
google過
都係冇確實答案
自己加個DAC就實冇死
試下有冇分別先
買對gold phantom 好過?
而家已經無gold phantom了
一對都要>56K
買得的都是有米之人

以為仲有
google 完而家係phantom 2
gold phantom = phantom I 108db
silver phantom = phantom I 103db
phantom reactor 600/900 = phantom 2 95/98DB

依D野,一是買最新phantom I 108 db 一是買最入門phantom II 95 db 就算數
最麻煩的是要買一對加埋如果插電視打機會有明顯的time delay
轉做active speaker 就無delay 但無左airplay 同埋bluetooth

佢個bass 真心好痴線,好似D大坐地喇叭咁
Phantom 又唔同wo
玩重bass 既2聲道only + 外觀
同家庭影院又兩樣野
佢個bass 咁強,電影應該好正
中置講野應該都夠能量

不過玩左佢就無得玩AV AMP 加買passive speaker 加買sub 仔加買線咁慢慢升上去玩,一部到位
phantom唔係可以模擬7.1咩?
邊度睇到
Phantom 唔係一對 主動式Wi-Fi 喇叭咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞