[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
真係差好遠你用590推就真係聽到atc既高音
質素好嘅喇叭先聽得出有分別
BTW大amp推細喇叭會唔會空間食唔落?
590 幾錢?
通常大家用active speaker 會扭部機個大細聲,定係計前級/dac 個音量先
通常扭中間, 有d過半會有底燥.
音量留比前級控制.
接近70k
唔會啦佢只係啲細節推更出 有啲野係個amp唔夠力水係推唔出
好癲390 應該都要40k?
不過推力太勁又怕啲聲會damp死
又唔會兩件事黎
好難諗本身諗住買Lyngdorf 部1120 就算不過都係得閒去試吓部390 先再諗吓點,因為本身個plan 仲諗住留錢買部超短投projector
近排留意到部QUAD Vena ii play,
有冇巴打用過覺得點?

打算十月派埋消費券去買
試咗390,大撚鑊,同190 真係差好遠個代理仲話1/10 會大加價
聽日就買啦
40k好多選擇喎,唔一定買hegel姐😯
vena 好似無airplay
cyrus one cast/ audialab 6000 play 點睇?
其他牌子例如老麥金仔,40K買到入門咋。H390 己已經係次旗艦喎
咁h390又係勁既,250w,同價都無邊部大火過佢
不過nad都買到旗艦M33,cambridge audio都買到edge系列,Denon又買到pma110
我主要用黎播KKBOX, 唔用AIRPLAY
Denon pma110 又係好嘢
你會推邊對喇叭呀?
190我覺得基本聽已經好夠 可以投資去source先
知,所以想試多次Lyngdorf 1120 睇吓點,雖然390 代理開畀我個價唔使40k,但都已經過咗自己budget 好多
2部推力差好遠喎,師兄你咩喇叭用架
ATC SCM7,我覺得190 同 390 最大分別係份DAC,如果用外置DAC 個分別應該細好多,但我又想一部搞掂晒,因為依家自己嘅setup 太複雜,我又希望套機可以畀屋企人容易用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞