[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
地下5隻 好緊要
而 5隻最緊要係前面3.0 同隻sub
FH其實你可以擺燈槽上面.
唔使向自己就咁向前都得?
要角度, 就裝係掛架, 掛架再裝係燈槽上面, 咁就會用晒燈糟個力. 可以掛重少少.

喇叭線, 走牆角/身上燈槽, 咁就唔會見到明線
我都諗住 裝細架掛衛星 但外觀 同重量問題 好難衛星仔 以上了
衛星仔夠用啦, 又唔係大距離, 你9 隻喇叭一齊出聲, 已經好夠.
只係提議下, 唔想見到明線, 可以考慮燈槽上面.
Thx very much
諗咁多無用 去左馬裝左試左先

自已鑽牆
師兄自己diy 幾靚仔
想問下揀sub 仔
我只擺到8吋
筆直4千內
暫睇中 Polk psw111 同CA minx 301 都係300W

PSW Frequency Response: 38-250 Hz

X301
31Hz (-6dB) – 200Hz

係咪揀潛得較低個個會勁啲?
考慮緊買kef r3 想試下配hegel 有無師兄知邊到有hegel試? 上price都無咩result
添置9樓好似有 Hegel試
本身考慮緊Yamaha隻as1200 或者 Cambridge
俾我就揀Yamaha 1200, 評價幾好, 靚錶頭發下發下,有視聽之娛
Hegel group班鬼佬對hegel夾KEF評價幾好 有人用H190推R7
AS1200驚唔夠力
Cambridge如果去到Edge A價位同番Hegel比又好似Hegel好d
我見你喺fb又問呢到又問
砌咗幾個月都未砌好

-6db邊聽得到吖
邊隻靚仔就邊隻啦

我隻20 – 200 Hz +/- 2 dB
我執豆咁執 慳錢係咁 唔係都3200 蚊執唔到 5隻Polk S
不過我嗰陣由0開始自己學砌
由睇資料開始到揀喇叭再砌好開得聲都3個月
其實都1516,
本身諗住換頻艦sound bar 950A個啲
但佢啲sub 又唔得
點知撞到一間樓上鋪試音室要清舊款,Polk Singnature 停產,佢要換elite版俾人試
一口氣拉車仔
後S10 :$600
前:S20 $1400
中: S35 $1200
個老細仲要好helpful
全部慢慢check 開埋聲試,包埋啪啪紙
3200蚊搞掂5隻,先決心起套野
3200蚊又真係幾抵
抵到爛
個老闆係幾好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞