[音響撚]音響HIFI 討論區(14)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有dsp會做多一重ad,da轉換,外置解碼對音色影響較細
大家對KEF R5 有咩睇法? 想換埋個amp , 有咩提議
KEF r5隻同軸單元細過r3, 不如諗r7啦
加多少少系列
百零呎用kef 隻8吋低音sub 仔kube 夠唔夠玩?
想問下 玩反射喇叭
係咪一邊有陣擋住 就收得皮
原本 諗住4隻 反射前後打上天花
距離 天花約5呎 係咪都算遠?

如果拉線裝天花 (KEF T101) 效果 係咪一定最好?
係咪sofa 上面最好?
裝4隻細喇叭上天花角位, 會唔會好d
即係 front + real height?
其實 height 同top 邊個會好啲?
冇乜研究, 但av amp入面都有得比你較 天花喇叭 反射,前上,中,後上, 而就翻位置,幫你調音.
而且天花聲, 唔係咁多戲有明顯音效.
所以我自己裝左2隻 前上, 就算

而且香港地方細
所以唔係咁糾結個少少差位.
不過裝height 有啲局限
1.front 有燈槽 只可以裝 under 1 KG 以下既衛星喇叭
2. 我sofa 貼牆 RH 唔知 出嚟效果得唔得
除左中置, 我用cube se, minx ,
我屋企同你差唔多, 2張半梳化距離.
所以幾隻細喇叭己經夠睇戲用.
好似又無咩定案
FH /RH 定 top 較優勝
但Atmos 你Top 行先?
咁屋咁細, 邊分到邊個靚聲... 多舊魚
Av amp入門黎講 marantz sr5015 掂唔掂?
仲有一個問題,其實av amp玩的好少用到hdmi 2.1 即係佢出的Atmos 只係DDP 5.1 根本又用唔到天空喇叭

買左5.1.2後最後.2 好少用
即係 如果 睇 netflix 同 Apple TV 買既戲係幾乎無 .2?
如果你用而家av amp 可以話幾乎無
你要check有hdmi 2.1的機先有
但因為日本晶片大火,連天龍都係近期機先有,仲都係得1 個port 先hdmi 2.1
成日睇netflix 標4k,atmos 都多覺有.2 , 幾何頭先有飛機戲..
(頭頂)*
其實睇MI 已經有好多飛機片
不過我而家部av amp 無EARC 只是出到DDP 5.1試唔到
有無咩Subwoofer介紹(Budget 5-6K)....我本身用緊JBL ES 150P(圖中呢款)
最近出現個BASS時有時無要去個AMP度重新將D喇叭做一次SETTING先至有返個BASS btw有無得整返好....thx bro
等聽感包膠
我屋企都係玩5.1.2 , FH /RH 2選1, 最後裝左RH, 係梳化頂, 天空效果好好 , FH 既話感覺只係包圍感強左, 無咩天空聲效
片源既話. NETFLIX真係唔多,  佢地自家制作標榜有ATMOS , 但其實都無咩天空聲道    但如果你會睇碟 OR 4K MKV片就差好遠啦, 大把戲都有天空聲道
講多少少, NETFLIX 買既戲只有5.1, 無ATOMS  APPLE TV 無用唔知, 但未來既DISNEY+ 就會有ATOMS 戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞