想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
Sor… 我冇住過所以唔知
不過好似好多landlord都唔會願意出收據
所以你會冇得用報tax return
Sor 冇去過答唔到
呢曾都要本身睇吓你有冇積蓄,比多幾多錢首期
聽講政府又想收緊mortgage stress test
如果你入銀行做的話,mortgage有special interest rate,而且借錢容易啲

我大部份朋友都係年薪過$80k之後先會考慮買樓
而且通常屋企人都會幫手比首期

有好多銀行都有mortgage calculator
你可以上Google search吓 RBC, CIBC 等等銀行

PS: 呢邊啲人通常係講年薪,唔係月薪
係呀
大學時有join club亦有返工
其實呢邊基本上全部大學生都會咁做
好多讀書時期都好active
會參加好多課外活動,又會周圍打工
咁樣先容易識到朋友,可以搵吓錢又儲到經驗
都多㗎,銀行真係有好多亞洲面孔,無論咩職位或者職業都係

租condo的話,又冇話有咩特別需要注意嘅。除非你係做出租嘅業主啦,咁就反而有好多嘢需要注意啦,因為呢邊都幾多租霸,成日上新聞。租樓經紀只會收landlord傭金,你係唔需要比傭金㗎

免租期我冇聽過喎 Sor
今晚先休息,聽日再回覆各位!

Sor 可能唔覺意miss咗一兩個留言,聽日會再重新mon一次post睇吓有冇漏網之魚

同埋我係絲 請大家唔好叫我 Bro
多謝你咁認真答問題好幫到手
請左Schulich都咁差?以我所知Schulich 同York講到係兩間唔關事嘅學校咁濟 我識啲local話唔會有Schulich嘅人話自己讀York
巴打知唔知sheridan college 呢間既diploma 如何想讀返2年plumbing拎完pr 出黎做水喉
仲有stream a只係去到2026年,讀4年degree 趕尾班車可能有風險
呢類藍領要注意學師同考牌制度 儲夠經驗先有得考
你好絲打,
我再做下research 先。唔該絲打
想問下多倫多做gym有冇咩經濟選擇
另外想問冬天果時係咪凍到條街跑唔到步
例如1000後 算唔算低喺嗰度
HKD
Sorry絲打順手嘅話可以答埋我嗎thx
我上網睇anytime fitness 都係32加一年,平香港一半
想問下拎左pr再報master,行local果條報係咪會好似香港咁易入好多? 加拿大master出名少少既u都收international收到好高分,仲要香港既u唔似外國既u咁grade inflation
中文系,英文差,又冇人冇物,係咪好難搵到工
知唔知如果考晒 CISA CISSP CCSP CISM, senior consultant 大約幾多人工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞