想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
sorry 搞亂咗英國同加拿大post
加拿大就醫護個牌麻煩好多
想問下得香港p牌去到安省個考車程序係點
由零開始準備係多倫多做account狗
應該就係樓主口中冇 work life balance嘅某啲工作
本身0 IT底,想問絲打有humber同seneca computer programming offer,邊間好啲同交通方便啲?

另外,追post聽你講有coop好重要,但兩間都唔包co-op,係咪有機會讀完好難搵工?定讀個陣搵it part time做搭救?It part time job會唔會好難搵?

定還是報master好過?

唔該絲打🙏🏻
Yes, 可以搵到相關工作嗎?
多謝絲打回覆
另外想問下如果唔計租金,係多倫多生活一年預大概10萬港紙夠唔夠?
夠晒 當然唔係餐餐出去食 出入都Uber
你提到"讀書時一定要搵多幾份part-time" , 你既意思係搵返相關行業既part time定係任何工作既本地經驗? 如果係前者, 呢邊既公司會請一個只係讀完兩個sem既學生嗎?
麻煩晒你解答, 多謝你既熱心幫忙!!
想問下如果我報咗個兩年Diploma,但係佢係 offered in continuous mode即係十六個月讀完。咁佢係咪照樣都係計一個兩年長度嘅Diploma可以行stream A?
Btw多謝樓主and CNTower
Both of you are so kind for answering our questions.
You guys earn my respect.
我都有呢個concern
但我估係視乎你letter of acceptance上面個duration係咩
多謝你嘅reply。其實我未收到Offer,不過真係驚到時讀完之後唔得嘅話就賴嘢
我都驚 但睇stream a 個policy
應該都叫Secure到pr先
香港車牌 由頭考過啦
學過都唔係咩壞事 始終左軚 道路設計 規例都有啲唔同
呢邊揸車要留意行人更要留意單車
路口紅燈除另有規定外 可以右轉
路口轉彎 行人過路處會係綠燈 要時刻留意有冇行人
校巴上落客 兩邊線都不得越過
電車上落車 唔可以駛過車門
巴士離站 必須讓車
大把嘢學
coop好似係第5個sem 先開始, 我估計2年畢業(4個sem) 既話應該應該係做唔到coop
留學生同PR一樣都可以用學費退稅
PR學費平過留學生好多
所以如果你過到去搵到一份可以移民嘅工,然後又拎到PR,之後再去讀碩士係最好

我都係文科出身
其實文科真係有好多出路
多啲鍛煉英文寫作
呢邊其實有好多本地人oral叻,不過寫作好普通
所以如果你英文寫作寫得好
對於日後寫report、甚至係招股書都非常有用
另外建議你學下graphic design
倘若有日你需要幫公司準備文件或者annual report就可以一腳踢,令到自己對公司更加有價值

呢邊啲公司好興請consultants to do everything
所以你最好學多幾樣技能,及早增值自己
咁樣可以幫公司慳錢不特止,亦可以令上司更器重你

Personal Statement同CV都好重要
你可以試吓報UofT and UBC,我覺得都有機會可以成功㗎,不妨試吓

SFU都係出名嘅大學

不過提你一句,多倫多工作市場比較活躍,會容易搵工過溫哥華
多倫多呢邊啲人通常滑雪會去Blue Mountain

另外周邊都有好多小鎮
雖然啲小鎮未必有得滑雪,不過冬天過去都別有一番風味,有時仲可能會有Christmas Market
有唔少80後、90後都買咗樓
不過絕大部份年輕業主都係華人,同埋好多時候屋企人應該都有幫手俾首期

$80k年薪喺加拿大已經算pretty decent
通常 over $100k啲人先會覺得算高薪
樓主 is a LADY.
要睇吓係邊間大學,同埋咩科
Top Tier大學啲熱門科,競爭會非常激烈
不過如果你係諗住去啲Tier 2大學讀MBA,其實應該都算容易入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞