想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
唔該晒巴打,你啲資訊同呢個po好有用

fresh grad真係好撚迷惘
個邊金融業好做嗎?
香港人如果三大fg冇個邊exp易唔易搵工(想問埋金融以外行業/data個邊)?
最鍾意同最唔鍾意加拿大嘅野係咩?
有冇咩係同香港好唔同好唔習慣嘅嘢?
感激巴打
千祈唔好讀私校
因為認受性真係好低
而且好多時候都係俾人當水魚

如果想讀返個post grad證書
首選一定係名牌大學嘅商學院
如果你唔需要攞嚟移民的話
不如考慮吓Harvard Business Online啲證書

如果你想要個碩士學位
不如考慮吓Brock, Wilfred Laurier呢啲大學

我實在係見過太多新移民俾人呃咗入college
到最後搵唔到工,而且認受性又低
仲浪費咗金錢時間

除非係個college本身有提供埋placement
等你可以一邊讀一邊實習,拎本地工作經驗
如果唔係的話,我真係覺得價值唔大

因為疫情關係,而家搵工都比較難
不過有心的話一定搵到嘅
英文的話,只要你講多啲,真係好快上手

我啱啱嚟到嘅時候,連麥當勞都唔夠膽嗌
而家一樣喺大公司做中層管理
希望鼓勵到你啦
而家master 既application 係咪完哂,再報都2022?
喺加拿大,多倫多嘅IT行業最蓬勃
好多科技大公司都係多倫多有office
而且通常IT呢行都唔太要求你英文底子要好

我無論舊公司定而家間公司,都見到好多英文差,但IT做得出色,職位唔錯嘅同事

AI發展前景唔錯㗎
不過目前個行業喺多倫多都仲係比較細
所以競爭會比較激烈

而家主宰多倫多IT行業嘅,依然仲係software / app development

不過IT Security其實都係一個幾好嘅選擇
唔係太多人識呢行,公司成日爭住請人
而且入職起薪點好高
工作有保障
千祈唔好讀私校
因為認受性真係好低
而且好多時候都係俾人當水魚

So true
即係公立既college都認受性低?
我啱啱答咗
Pls see post #28
多謝樓主既回答
大學讀IT的話,以下兩間最出名
University of Waterloo
University of Toronto

UW的coop program安排得唔錯
識得好多人一邊讀書,一邊透過大學已經搵到實習

如果本身唔係理科底,想讀個碩士再轉行去IT當然可以啦。識好多人都係咁,而且佢哋目前都幾成功
你上面提到嘅工係要有cert先做到?定冇執業資格?
你Resume要寫個加拿大地址
如果唔係好容易就會比HR篩走咗

同埋如果你有Open Work Permit
而且之前可能喺呢邊讀過書 + 做過野的話
不如試吓透過LinkedIn搵Recruiter
佢哋有好多工作喺手
而且可以提供好多實用嘅資訊俾你

只要你有禮貌有誠意咁問啲recruiter
佢哋好多都願意抽時間同你傾幾句/物色適合你嘅工作
我去食個lunch先
晏啲返嚟再逐個答
想問下香港engine fg 冇經驗易唔易搵當地fg工,eg Assistant Engineer, graduate engineer? 讀E&M
想問到地大概預幾耐先會搵到工 等肺炎完咁 想準備一筆錢直接過嚟搵工 做夠年幾攞pr
(利申it9)
本身唔係理科/IT底根本唔會符合admission requirement
論認受性的話

大學 > 公立College > 私立College

加拿大野雞大學唔多,當然都有幾間
不過安省來講,多數大學排名好,質素都好高
己決定去bc省報埋當地college
我係自己一個過嚟讀書
之後屋企人再跟過嚟

呢邊HR注重本地經驗
所以其實你喺香港讀咩、做咩,都唔太重要

就算你係HKU畢業,但係喺呢邊完全冇任何經驗
一樣好難搵工

所以我見過好多成功案例,過咗嚟之後都係先去讀書(有錢當然最好揀大學啦),一邊工作一邊實習,畢業時甚至有時已經有Returning Offer。就算冇Returning Offer,搵工都好易好多

我過咗嚟好多年,所以咩都適應晒
而家返香港反而好唔慣

一開始嘅時候,唔慣嘅地方可能係啲舖頭好早收工
點睇diploma vs bachelor degree?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞