想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
thx
望望先
Stay away from downtown Toronto.
想問下住咩區好? depends on where you go to work. Will you be buying or renting?
I suggest you rent for the first few months before you decide where to buy.

唔需要學區?

治安好-https://www.google.com/search?client=opera&q=area+to+avoid+because+of+crime+rate+in+toronto&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Welcome to Toronto- A loss for HK is a GAIN for Canada
如果係做大公司sales,之後可以試吓internal transfer轉去做office工
當然,前提係你工作表現要好,而且又impress到其他部門主管

(不過我有朋友試過喺銀行做sales,因為表現太好所以個branch manager唔肯放佢走去第二個部門。結果佢轉左去另一間銀行度做)

消費有平有貴
其實呢邊啲人,就算冇咁富裕都可以過得好有dignity同快樂
所以消費唔一定要太高先過得開心

唔識揸車其實長遠來講都幾大問題
一開始未考到車牌時,建議你住地鐵附近
好似North York咁
而且嗰邊都十分方便
戲院、餐廳、超市、shopping都有選擇,唔需要揸車,within walking distance
唔係呀,M記周圍都有,而且有好多都開到好夜,甚至有啲係二十四小時

我成日都夜晚食宵夜
UberEats好方便

DT同North York有好多餐廳都開到凌晨

Richmond Hill亦有餐廳係開足二十四小時
Are you a CPA?
Good luck..
考車牌難度係香港難啲定個邊難啲?咁對女仔嚟講住邊到會安全啲?同埋係咪都住apartment 會好啲?唔該ching
未知去到個陣考到未
如果無CPA牌會好難搵工?
佢地唔多睇得起香港Big 4?
另外想問下 佢地對HKICPA/CPAA/ACCA有咩睇法?考到其中一個都多公司接受定佢地淨係接受Canada CPA?
你就咁big 4 it audit入
dignity呢樣野真係好中 係香港住真係冇dignity可言
thanks Tower Sir咁有心
仲未有嘢想問
但絲打你真係好熱心好nice
上連登見到你咁好嘅人簡直係驚訝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞