想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
想問做電影方面有無得諗 或者有無相關既科目讀?
當地人覺得York uni點
出街講廣東話既區
係咪話香港工作經驗唔承認
睇行業、睇人。我估英文好會好D
絲打 想問保險back office係果邊多唔多請人?
同問,自己有degree同埋master,有個專業牌,但冇it底,如果去到報1年it post grad係咪多數都報唔到it course?要本身有it底先有機會報到?
Sor 有好多問題又要返工所以覆得好慢,目前覆到#128左右,請大家耐心等候

同時鼓勵善用追故模式,可能你嘅問題已經有人問過+被答咗

我人在多倫多,同香港有12小時時差,所以未必覆得太及時。不過會盡力答,同時多謝幫手答問題嘅巴絲
如果肯試任何職位/理想以外嘅職業,係容易㗎

除咗銀行、保險、iBank仲可以試下報credit unions, payment companies, asset management, private equity, venture capitalist 等等

呢邊唔覺有FinTech學位讀,不過你可以Google一下

Finance方面Toronto出名嘅大學就係UofT Rotman。Schulich就見人見智。Ryerson嘅Ted Rogers都好多人報,因為佢地啲校企合作做得幾好,容易透過學校搵實習/工作

Queens 有唔少business programs (Masters)都可以喺Toronto Campus上堂,值得睇下
係差好遠,不過WL有同U of Waterloo合作做undergrad joint degrees,所以喺當地reputation都OK

https://www.wlu.ca/academics/teaching-and-learning/partnerships/index.html
加拿大野雞大學唔多,少過英國幾倍
Publicly funded institutions係其中一個指標,不過每間大學都有自己嘅專長領域/金牌Programs

喺本地僱主眼中reputation好嘅大學有:
- UofT (St. George reputation最好)
- McGill
- UBC
- U of Waterloo
- UWO / Western U
- Queens
- Guelph
- McMaster
- York U
- Ryerson (有啲僱主好鐘意,不過QS排名好後)

個list可能漏咗幾間,不過都應該差唔多,希望幫到你
一家四口 租樓預幾多錢?
呢三區都好
不過點揀要睇好多因素

例如
你係租樓定買?想要condo / house / townhouse?
有冇小朋友?如果有的話,要睇埋學區

Vaughan近Richmond Hill,不過揸過去Markham要至少半個鐘至45分鐘

個人最推介Vaughan嘅Patterson neighbourhood
性價比較高
呢個佢應該係最近Richmond Hill
而且要去大型商場 (Vaughan Mills, Hillcrest Mall) 都好近
同時周邊配套設施都幾新淨
早幾年又起咗個新TTC地鐵站VMC

另外都可以睇吓Thornhill
有唔少Townhouse
又近華人超市
而且風評、學區都唔錯
Sor呢條問題真係唔識答

上邊都有人問過,不過我見到好似已經有其他人答咗你?
都幾多嘅
你邊間學校畢業,係咩IT專業啊?

搵工你個resume一定要寫得好
我見過好多人第一輪篩選就俾人踢走咗,多數係因為resume寫得唔好

呢排個市比較淡
始終經濟因為疫情受到好大影響
所以搵工都要用多好多時間

記得同周圍朋友傾吓計,睇吓佢哋可唔可以做employee referral
另外,記得要整靚自己個LinkedIn Account
呢邊好多僱主/HR都用LinkedIn
另外你間大學應該會有Career Advisor / Centre
通常有個專門比自己學生/畢業生用嘅job portal
上邊啲工絕大部份都係targeted job opportunities
意思即係話,啲雇主係專門想請嗰間大學嘅畢業生,先會安排個job posting上去

另外好多學校本身都每年請唔少人
如果你係因為工作經驗不足而搵唔到工
多啲試吓申請on-campus jobs先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞