想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
Sounds like a WILD CHICKEN
She is a LADY
Hello Canadian 爸打
I apologise for that
留翻係香港共享公安法啦- LOL
未考牌,但係個方向係engineer
我36歲太太35歲小朋友1歲下年拎owp 過黎
想問下住咩區好
會買車
2個都會搵工
唔需要學區
治安好
感謝
Don’t worry, no stupid questions!

溫哥華我唔太熟所以答唔到你 Sor

不過多倫多DT生活我又唔覺同香港差太遠
反而覺得更加舒適
因為呢邊冇乜納米單位 (有300-400呎Studio)
住宿上私人空間比較多
而且DT交通好方便,又有好多好嘢食
珍珠奶茶店呢邊有超級多選擇
Chatime、貢茶、The Alley、九作、一芳、Coco
仲有另外一大堆珍珠奶茶店

住DT的話,超市、娛樂、餐廳、Shopping都係walking distance,就算嫌行得遠,都可以搭地鐵 or 電車
What do you want to know?
I used to be a Vice President of current ruling party in my riding and the Prime Minister then is the father of the current Prime Minister. His father is like a tiger but he is a dog. Like father like son is not true.
而家冇
暫時的長遠目標係toronto一房condo,請問你對首期應該要有幾多或者年薪幾多先好買會唔會有少少經驗或者意見
如果係FG好少一入行就可以搵over $100K
除非係高材生,而且本身嗰行缺人才

過到嚟要從頭開始係會辛苦
但希望呢邊嘅生活會令你覺得係值得
你owp 過去 但你同太太係咪5年內grad
舊年grad.. 一年考哂咁多cert兼升senior
Good luck. Looks like St. George campus in downtown Toronto
Thanks ! !!
19年 grad
香港Big4過到去容唔容易搵Business工?
(Big4, internal audit, finance, compliance etc)
Audit experience is not very marketable. I used to be an auditor with Price Waterhouse 40 year ago. Didn't learn much.
如果你本身條件係好(工作能力高,有經濟能力可以捱一排,又有相關背景同工作經驗),可以aim higher

如果過到嚟需要立刻工作分擔支出,咁可以試吓technician

因為有好多新移民其實都會aim Technician等工作
所以競爭都好激烈

過到嚟搵工要好好部署
多啲搵本地朋友傾吓計,了解吓行情
多啲networking
要清楚自己求職底線喺邊,調整好心態
未必一定要將姿態放得太低
如果唔係的話,好容易覺得懷才不遇,工作唔開心
到時好可能就會想返香港,放棄呢邊生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞