想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
My cousin used to be a part time janitor when he went to University.
He became a neurosurgeon
My ex was a waitress and she became a dentist.
I was a waiter and became a CPA and CA
生活成本最平 city salary will not be as high
住markham 啦

租會平過買
係多倫多係獨立屋多定高樓大廈住宅多? 兩者依家個樓價幾錢? 租樓幾錢?
香港人可以點樣係香港搵到多倫多既工
追po先啦 呢幾條樓主都覆過架啦...
租的話,最平的屋種係咪apartment
Greenhouse / hoticulture 呢?
啱,好多人都會放負得好緊要,講到會乞食咁,我覺得係要D時間,但係如果肯堅持最後都會撈番起
Basement/ share house
唔共用的話呢?呢兩種好似都係同人一齊住
咁Apartment / condo 一樣野 但業權唔同
想問點睇Vaughan?
如果已經有至少3年本地工作經驗,加拿大HR已經唔會太注重你學歷(當然,如果係高材生就另計啦)

但係你要明白,其實讀書最重要嘅係同啲同學建立好人脈網絡,尤其是係碩士level (好似MBA咁,因為你啲同學通常都係已經出咗社會工作,而且有潛力/已經小有成就嘅人。如果唔係,佢哋都唔會再嘥錢、嘥時間繼續進修自己)

McMaster係一間水平幾好嘅大學
Ranking亦都very decent

社工類,我唔太清楚 Sor
不過我見呢邊都有好多non-profit organizations and charities
你可以上LinkedIn睇吓你理想嘅職業目前多唔多job openings同埋job requirements係啲乜嘢,應該會幫助到你做career planning
樓主答過啦 請追po呀
我喺 #586 答咗你第一條問題

Sor,因為真係好多人留言問問題,所以覆得好慢
希望大家可以耐心等待,唔好介意我太慢
樓主你好
請問 我讀building services engineering
係香港讀左master 做左5年野
我重諗緊去加拿大讀書同揾工
定是但揾份工攞左pr 再讀master
我見加拿大果邊同行做嘅野同呢度唔同
我又唔係做consultant
請問前路

另外我女友係香港讀幼教 degree畢業
佢可以讀咩thx
絲打早啲休息啦 好有心
我後面答咗,你可以睇吓 #44, #587, #593
希望幫到你
多謝你支持!
目前覆到 #263 ,因為大家好踴躍留言問問題,而且本身比較忙,所以覆得有啲慢,希望大家多多包容 聽日抽時間繼續回覆大家,會盡量每一個都答,同時鼓勵大家利用追故模式

另外我之前喺 #568 根據大家問嘅問題,整理過一啲重點,歡迎參考吓 Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞