想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
https://www.cpaontario.ca/become-a-cpa/why-cpa/internationally-trained-accountants

如果無CPA牌會好難搵工?- Probably have to settle for accounting related position. However, you need some Canadian experience either by actual working experience (if you can find a job) or by taking a diploma/degree in Accounting in Canada.
All non-Canadian designation are most likely not recognized. you have to get an Ontario CPA license
Hope that helps
留名
Downtown, Midtown同Uptown
有咩分別
鄉下人乜都唔識
Please google
今年咁多人走 仲有機會 反正你要讀埋個master
可以過嚟呢邊進修,一邊讀書一邊實習/打工,畢業之後再搵full-time job

呢邊其實有好多機遇
不過一定要多嘗試同埋唔怕失敗
多啲增值自己
識多啲人
見過啲M.Sc. / IT / Data 唔洗undergrad讀相關科目,但佢地收咗你之後會要求你9月開學前先學習相關技能。一啲排名低,又收唔足生嘅大學可能會更容易入。不過嚟到讀書最重要係拎工作經驗,一定要搵part-time/internship,做學生時搵兼職係易啲

PR讀Master抵好多㗎,international student tuition真係幾貴
已經答咗,請睇頂置回覆,希望幫到你
好多人都有做UberEats,不過時薪好似好低,Tips又唔係特別多 踩單車會限制你送貨location,有啲takeout platform未必鐘意

不過你可以望下foodora
同10年前比
多咗好多Asian Food
DT都靚咗
Uptown又方便咗
得罪講句
我問緊住落有咩分別
即係例如住大西北預左返工搭車搭好耐
得個名即係話畀我知港九新界係港九新界
成日見到有請人呀
呢邊都好多甜品店/餅鋪
同埋有唔少西餐廳都會另外請甜品師
通常做呢行都係George Brown畢業
佢係apply時完全無IT background
收咗之後喺9月開學前take online course

admission requirement 其實無要求你申請時已有technical/programming background,只係叫你如果有offer最好開學前自我進修,take下online course

其實文科人中途轉去做data真係有唔少
呢邊啲正規、公立college其實好易入
質素亦唔差
唔一定要去學店
同埋學店認受性真係好低

你可以試下報 Sheridan, Seneca, George Brown
Im sorry
不如你下次問問題講多少少呀 就咁問有乜分別
Uncle同其他人可能以為你問definition
未必答到你想要嘅野呀
想問吓樓主知唔知道多倫多 art & design 嘅就業機會點樣?同埋讀art比較好嘅college係咪都係Sheridan, Seneca ?
夏天、春天好舒服
就算係熱起上嚟都唔會濕熱
但呢邊好多人一轉天氣/開花就過敏

冬天會好涷
有時會snow storm

滑雪大家會去Blue Mountain,離Greater Toronto Area大約1.5-2小時車程

另外Banff (Alberta) 一年四季都好靚
有冇civil巴 成功搵到工
send幾十份draftsman/eit都冇回音
想問下呢種情況而我既case 成績唔太好, apply master 既時候大概有咩選擇 thanks 絲打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞