想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
咁返黎開餐廳應該競爭好大

如果想打政府工
generally黎講會唔會好多人爭1個位?
Ryerson嘅New Media同Film Studies幾出名
如果想要名牌大學的話,UofT亦有Cinema Studies

另外好似有間類似技術學院嘅學校,叫做Toronto Film School。如果冇記錯,佢哋同某個政府部門有合作關係
push下先
York嘅Osgoode Law School同Schulich School of Business 幾出名

不過Undergrad我個人印象一般,因為我之前請過幾個York undergrad畢業生,好唔掂,日日返工傻下傻下咁,冇帶個腦出門口,而且仲好懶

如果我冇記錯,早幾年佢哋好似幫工程學院賣廣告嘅時候仲串錯埋Engineering呢隻字

No offence to anyone
但係呢邊有句俚話叫做「If you can hold a folk, you can go to York」
當然,其他大學都有俾人笑嘅嘢啦
有興趣可以自己望吓呢篇報道 https://www.narcity.com/toronto/10-savage-sayings-about-ontario-universities
呢啲stereotypes又未必係真嘅,唔可以以偏概全
相信York undergrad都有出色嘅畢業生
我未答到咁後呀,目前只係覆到 #254
Sor 因為真係有好多留言同埋問題
請大家耐心等候
係呀係呀
我今年grad 原本想報master
但真係無錢交學費
UBC平極 計埋生活費都要預幾十萬啦
所以都係預拎咗PR再諗
不過到時(幾年後)就會係搵academic referral麻煩
Co-op我之前真係無特別考慮
研究下先
Thanks 絲打
唔係完全唔承認,只不過係認可度冇咁高
呢邊啲HR比較注重本地工作經驗

除非你係喺國際大公司做過,或者有in-demand technical skills。如果唔係的話,香港工作經驗對HR來講真係冇咁有參考價值
係香港做fund inhouse accountant+settlement
如果揀加年大做移民地點,係唔係多倫多比較好?聽聞finance主要集中係多倫多。
另外,如果想撈番asset management,會唔會極難,競爭好大?apply緊owp,批左既話,online搵加拿大工作機會會唔會好難? thanks
www.condo.ca

上邊有好多樓盤, 租同賣都有
可以申請個免費帳戶search吓
多呀,Manulife已經有一大堆back office嘅job postings

另外出名嘅公司有Great West Life, SunLife
There were over 450 applications for 3 openings when I applied for the government position 38 years ago. 50 were selected for in person interview.
yes, 好多人爭1個位
My daughter can hold a fork too.
She went to York then Osgoode
My apologies, no offence to you / your daughter

Since she graduated from Osgoode, she must be really smart
想問如果想過嚟讀物理治療degree有咩方法?
本身考dse 讀完八大science degree
That's Ok
I told her to go to U of T ( I graduated there in 1978) but she didn't want to commute.
其實我想問下拎最底工資 生唔生活到
因為我係其他地方working holiday過
但想知去到加拿大最低工資係咩環境
Civil engineer 難唔難搵工?
你係副總統?
vice president of a riding only for a political party.
holy shit...
what kind of jobs do most people do if not a professional? even for a degree holder.
start up business?
janitor in mcdonald?
cashier in tim hortons?
uber / taxi driver?
just exploring
如果係加拿大生活一年攞pr做嘢,攞大概8萬,有冇邊到生活成本最平?
再一次唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞